Ciasteczka korzenne - zimowe łakocie z sześciu składników. To ciekawa alternatywa dla pierniczków

Wśród świątecznych wypieków nie może zabraknąć ciasteczek korzennych, które są synonimem zimy. Kruche, aromatyczne i pełne smaków rarytasy można przygotować z zaledwie sześciu składników. Najważniejsze są przyprawy i kremowe masło. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierniczków, urocza dekoracja na choinkę i pomysł na słodki prezent.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W okresie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć słodkich wypieków i łakoci. Na obowiązkowej  liście można wyróżnić makowiec, piernik, keks czy szarlotkę. Warto skusić się także na przygotowanie ciasteczek korzennych - są łatwe, szybkie i obłędnie smaczne. 

Ciasteczka korzenne - słodki rarytas i ozdoba na choinkę

Słodkości i domowe wypieki to synonim Świąt Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uwielbianych, babcinych klasyków, ale warto też nieco poeksperymentować i odświeżyć tegoroczne menu. Obok receptury na pierniczki warto postawić przepis na ciasteczka korzenne. To bez wątpienia synonim zimy, ale i składnik wielu deserów czy dodatek do gorącej czekolady lub kakao. 

Przepis na korzenne ciasteczka jest banalnie prosty. Wystarczy zaledwie kilka składników, by uzyskać smak idealny. Na liście produktów nie może zabraknąć dobrej jakości masła i oczywiście przypraw korzennych. Polecamy przygotować własną mieszankę - wystarczy połączyć mielony cynamon, goździki, anyż, pieprz i imbir. Dzięki temu smak ciasteczek będzie znacznie lepszy i o wiele bardziej wyrazisty. 

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Przepis na ciasteczka korzenne z sześciu składników

Składniki: 

  • 100 g masła,
  • szklanka mąki pszennej najlepiej typ. 1850,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • jajko,
  • sody oczyszczonej,
  • dwie solidne łyżki domowych przypraw korzennych lub opakowanie gotowych. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski, wbijamy jajko, pokrojone na kawałki masło sodę i mieszankę przypraw korzennych. Dodajemy także cukier i sodę. 
  2. Ciasto mieszamy i energicznie zagniatamy w kulę. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Jeśli zależy nam na czasie możemy je wyciągnąć po kwadransie - będzie wówczas znacznie bardziej kleiste, wiec podsypani mąką będzie konieczne.  
  3. Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy ciasto na około 6 mm - ważne by nie było zbyt cienkie ani za grube. 
  4. Przy pomocy specjalnych foremek lub szklanki wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 przez około 15 minut. 
  6. Tak przygotowane ciasteczka studzimy i ewentualnie dodatkowo zdobimy. Przechowujemy w szklanym słoju lub metalowej puszce. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.