Obiady z ryżem to dobry pomysł. Warto pamiętać o tym, że na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ryżu – nie tylko zwykły, biały, ale też np. basmati, brązowy, jaśminowy, arborio, ryż do sushi. Każdy z nich odrobinę inaczej smakuje i przez to podkreśla smak całej potrawy.
W większości sklepów dostępny jest ryż w opakowaniach, w których znajdują się z reguły 4 woreczki ryżu. Ma to pomóc w zrobieniu go szybko w sypkiej, puszystej formie. Niestety gotowanie plastikowych woreczków nie jest dobrym pomysłem z uwagi na możliwość uwalniania się szkodliwej substancji zwanej bisfenol A. Za naszą wygodę płacimy więc zdrowiem – zupełnie bez sensu. Co więcej, takie opakowanie wychodzi drożej niż ryż kupiony w np. kilogramowym opakowaniu. Tymczasem gotowanie ryżu na sypko bez woreczków jest super proste. Wystarczy utrzymać proporcje – 1 szklanki ryżu na 1,5 – 2 szklanek wody. Aby zapobiec przywieraniu do dna garnka, warto wykorzystać "babciną" metodę polegającą na tym, że pod koniec gotowania, gdy woda już prawie w całości została wchłonięta przez ryż, wstawić zakryty garnek pod kołdrę lub grupy koc, by tam na spokojnie "doszedł". Inną metodą jest ugotowanie ryżu na dowolnej ilości wody i odcedzenie go na drobnym sicie – podobnie, jak w przypadku makaronu. Obie te metody są dużo zdrowsze i bardziej ekologiczne niż gotowanie foliowych woreczków, a obiad z ryżu będzie równie smaczny i dużo zdrowszy.
Każdy z nas ma preferencje smakowe – jedni lubią tylko słone obiady, inni będą usatysfakcjonowani obiadem w postaci np. ryżu z jabłkami, czyli w wersji na słodko. Ryż jest cudowną podstawą do posiłku – wystarczy wybrać, w jakim kierunku smakowym chcemy iść.
Ryż jest pysznym rozwiązaniem obiadowym – wystarczy wybrać ulubiony gatunek i ugotować. Do tego wystarczy torebka ulubionych, mrożonych warzyw lub dowolnych, nie mrożonych, które wrzucamy na patelnię na masło klarowane lub oliwę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy ugotowany ryż i przyprawy, można też dodać przecier pomidorowy. Sól i pieprz do smaku i mamy cudowny, szybki obiad z ryżu i warzyw. Dla smaku można przesypać tartym, żółtym serem.
Ryż daje wiele możliwości kulinarnych. Internauci prześcigają się w pomysłach na proste rozwiązania, ale i na te bardziej czasochłonne – wszystko, by sprostać wyszukanym gustom i potrzebom. Podajemy różne pomysły na obiad z ryżem, które warte są zainteresowania:
Jak widać – ryż jest bardzo wdzięcznym produktem, z którego można wyczarować wiele potraw. Wszystko zależy od tego, czy lubimy warzywa i jakie, czy chcemy same warzywa, czy też mamy ochotę na rybę lub mięso. Wybieraj, gotuj i ciesz się smakiem.
Zobacz też: Jak zrobić congee - chiński kleik ryżowy? Jakie są jego właściwości?