Babka ziemniaczana, czyli pomysł na tani, smaczny i swojski obiad dla całej rodziny

Babka ziemniaczana to jedno z tych dań, które było niegdyś robione przez nasze babcie. I choć mówimy tu o "babce" to wcale nie jest to słodki wypiek, o którym myślimy. To ziemniaczana zapiekanka z tartych ziemniaków, z dodatkiem podsmażonej cebuli, boczku i kiełbasy. To także świetny pomysł na pożywny obiad.

Babka ziemniaczana – przepisy. Skąd właściwie pochodzi babka ziemniaczana?

Babka ziemniaczana to danie, na które można znaleźć naprawdę bardzo dużo przepisów. Większość z nich podaje, że słynna babka ziemniaczana jest daniem niezwykle popularnym zwłaszcza we wschodnim rejonie Polski. Jak się okazuje pochodzenie babki ziemniaczanej jest inne, gdyż przywędrowała ona do nas z Białorusi, a tam jest przysmakiem narodowym. To danie jest także znane na Suwalszczyźnie, ale to na Podlasiu, a dokładnie w miejscowości Supraśl, organizuje się coroczne mistrzostwa w pieczeniu babki ziemniaczanej. Każdego roku uczestnicy zachwycają jurorów oraz gości wspaniałością tego dania. I choć klasyczna babka ma w składzie boczek i cebulę to w trakcie tych zawodów można skosztować babki z innymi dodatkami takimi jak np. owoce, grzyby czy kindziuk. Przepisy na babkę ziemniaczaną znajdziesz również u nas.

babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana, przepis wygrzebany z szuflady babci Grażynki

Babka ziemniaczana – przepis na miarę naszych portfeli

Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo prosty, szybki a przede wszystkim tani. Co to oznacza? Sami przyznajcie, że przy aktualnej inflacji ceny niektórych produktów potrafią zwalić z nóg. Przygotowanie obiadu dla całej rodziny czasami naprawdę bywa kosztowne, dlatego babka ziemniaczana jest świetną alternatywą. Aby ją przygotować nie potrzebujemy obszernej listy składników, a dosłownie kilka produktów, których używamy na co dzień. Ponadto gwarantujemy, że gdy przygotujecie ją raz na pewno do niej wrócicie, bo jej smak przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk

Babka ziemniaczana z boczkiem – przepis i przygotowanie

Babka ziemniaczana z boczkiem to bardzo sycące, ale też kaloryczne danie. Do jej przygotowania potrzebować będziemy:

Składniki: 1 kg ziemniaków, sól, pieprz, cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 200 g boczku wędzonego

Jak zrobić babkę ziemniaczaną krok po kroku?

  1. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni aż się zarumieni i odstawiamy go.
  2. Publikujze startych ziemniaków odlewamy wodę.
  3. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól – mieszamy. Następnie dodajemy podsmażony boczek – mieszamy raz jeszcze.
  4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowane ciasto. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 60 minut.

Babka ziemniaczana: przepis babci. Składnik, o którym nie można zapomnieć

Babka ziemniaczana według przepisu babci jest niezwykle smaczna. Sekretem jest nie tylko całe serce włożone w przygotowywanie potrawy, ale też składnik, o którym nie można zapomnieć robiąc to danie. Co zatem trzeba zrobić aby babka ziemniaczana była wyjątkowa? Choć podstawą smaku jest wędzony boczek to nie można zapominać o kiełbasie – najlepiej podwędzanej. To właśnie jej smak doskonale dopełni to danie, i sprawi, że zapamiętasz je na długo.

Pyszna babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana - przepis. Jeden składnik jest kluczowy

Babka ziemniaczana – przepis prosto z Podlasia

Poznajcie zatem przepis na babkę ziemniaczaną, z którego od lat korzysta każda pani domu z Podlasia.

Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 średnie cebule, łyżeczka soli, łyżeczka majeranku, 200 g boczku wędzonego, 2 jajka, 200 g kiełbasy, 2-3 ząbki czosnku, 4 łyżki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie babki ziemniaczanej według przepisu z Podlasia:

  1. Obieramy ziemniaki, ścieramy je na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane), podobnie robimy z cebulą.
  2. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
  3. Ze startych ziemniaków odlewamy wytworzoną wodę - jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki.
  4. Dodajemy do masy ziemniaczanej mąkę, jajka i przyprawy – mieszamy. Dodajemy także podsmażony boczek, kiełbasę i ponownie mieszamy.
  5. Przekładamy babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm.
  6. Pieczemy w 200°C (góra/dół) przez około 50-60 minut – podajemy na ciepło ze śmietaną lub jogurtem.

Zobacz też: Babka ziemniaczana - przepis na ucztę dla fanów tradycyjnych smaków. Jeden dodatek jest kluczowy

Więcej o: