Babka ziemniaczana to danie, na które można znaleźć naprawdę bardzo dużo przepisów. Większość z nich podaje, że słynna babka ziemniaczana jest daniem niezwykle popularnym zwłaszcza we wschodnim rejonie Polski. Jak się okazuje pochodzenie babki ziemniaczanej jest inne, gdyż przywędrowała ona do nas z Białorusi, a tam jest przysmakiem narodowym. To danie jest także znane na Suwalszczyźnie, ale to na Podlasiu, a dokładnie w miejscowości Supraśl, organizuje się coroczne mistrzostwa w pieczeniu babki ziemniaczanej. Każdego roku uczestnicy zachwycają jurorów oraz gości wspaniałością tego dania. I choć klasyczna babka ma w składzie boczek i cebulę to w trakcie tych zawodów można skosztować babki z innymi dodatkami takimi jak np. owoce, grzyby czy kindziuk. Przepisy na babkę ziemniaczaną znajdziesz również u nas.
Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo prosty, szybki a przede wszystkim tani. Co to oznacza? Sami przyznajcie, że przy aktualnej inflacji ceny niektórych produktów potrafią zwalić z nóg. Przygotowanie obiadu dla całej rodziny czasami naprawdę bywa kosztowne, dlatego babka ziemniaczana jest świetną alternatywą. Aby ją przygotować nie potrzebujemy obszernej listy składników, a dosłownie kilka produktów, których używamy na co dzień. Ponadto gwarantujemy, że gdy przygotujecie ją raz na pewno do niej wrócicie, bo jej smak przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Babka ziemniaczana z boczkiem to bardzo sycące, ale też kaloryczne danie. Do jej przygotowania potrzebować będziemy:
Składniki: 1 kg ziemniaków, sól, pieprz, cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 200 g boczku wędzonego
Jak zrobić babkę ziemniaczaną krok po kroku?
Babka ziemniaczana według przepisu babci jest niezwykle smaczna. Sekretem jest nie tylko całe serce włożone w przygotowywanie potrawy, ale też składnik, o którym nie można zapomnieć robiąc to danie. Co zatem trzeba zrobić aby babka ziemniaczana była wyjątkowa? Choć podstawą smaku jest wędzony boczek to nie można zapominać o kiełbasie – najlepiej podwędzanej. To właśnie jej smak doskonale dopełni to danie, i sprawi, że zapamiętasz je na długo.
Poznajcie zatem przepis na babkę ziemniaczaną, z którego od lat korzysta każda pani domu z Podlasia.
Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 średnie cebule, łyżeczka soli, łyżeczka majeranku, 200 g boczku wędzonego, 2 jajka, 200 g kiełbasy, 2-3 ząbki czosnku, 4 łyżki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie babki ziemniaczanej według przepisu z Podlasia:
Zobacz też: Babka ziemniaczana - przepis na ucztę dla fanów tradycyjnych smaków. Jeden dodatek jest kluczowy