Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe likiery przygotowane na święta to strzał w dziesiątkę. Są słodkie, smaczne, pełne aromatów, ale i bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy wybrać ulubione smaki i dobrze dopasować do bazowego alkoholu. Efekt? Spektakularne butelki, które pięknie się prezentują i wywołują natychmiastowy uśmiech na twarzach gości.
Świąteczne likiery - domowe trunki ze słodkich składników
Okres Świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, pełną parą ruszają pierwsze przygotowania. Poza wypiekami i tradycyjnymi daniami warto chwilę poświęcić prezentom i aromatycznym trunkom, które umilą zimowe chwile spędzone w gronie najbliższych. Mowa tu o świątecznych likierach - domowym specjale, który można przygotować na wiele oryginalnych sposobów. Wyróżnić można słodkie smaki, które świetnie sprawdzą się w roli deserowej, jak i nieco bardziej wytrawne i mocniejsze.
Wśród świątecznych klasyków nie sposób wymienić likieru pierniczkowego, jajecznego, cynamonowego, pomarańczowego czy krówkowego. Warto wyróżnić także ten bazujący na kultowych cukierkach kukułka, mleczny likier w whisky, czekoladowy i nieco bardziej intensywny - kawowy. Każdy smak jest wyjątkowy i idealnie wpasuje się w świąteczny klimat. Przygotowanie jest banalnie proste, a satysfakcja ogromna. Później wystarczy przelać trunek w eleganckie, szklane butelki, ozdobić, podpisać i odłożyć w chłodne miejsce, gdzie będzie czekał na wyjątkową degustację.
Zobacz wideo Bo święta to nie tylko baby i pasztety. Wódka sour z białkiem
Przepis na świąteczny likier piernikowy
Składniki:
- 100 g dobrej jakościowo czekolady o min. zawartości 50 proc. kakao,
- 200 g cukru,
- 500 g niesłodzonego mleka skondensowanego,
- 150 g wódki,
- 150 g dobrej whisky,
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej mieszanki.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę dokładnie mielimy w robocie kuchennym lub ręcznie ścieramy na tarce.
- Do dużego garnka wlewamy alkohole, wsypujemy cukier, przyprawy, czekoladę i mleko. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małej mocy palnika.
- Warto użyć termometru do potraw - optymalna to 80 st. C. Gotujemy przez osiem minut, często mieszając.
- Tak przygotowany likier przelewamy do ozdobnych szklanych butelek i zostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie zakręcamy i przechowujemy w lodówce lub chłodnej spiżarni. Każdą butelkę warto podpisać z datą produkcji.
Przepis na pomarańczowy likier jajeczny
Składniki:
- duża, ekologiczna pomarańcza,
- 200 g cukru,
- 250 ml śmietany kremówki 30 proc.
- 6 żółtek,
- 250 ml wódki.
Sposób przygotowania:
- Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę - wążne by unikać białych błonek, ponieważ są gorzkie. Następnie wyciskamy z niej sok.
- Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy. Podgrzewamy, często mieszając, do momentu aż cukier się rozpuści.
- Roztrzepane żółtka stopniowo dodajemy do śmietanki - cały czas mieszamy, robimy to powoli. Gdy pojawią się na brzegach naczynia bąbelki, ściągamy z palnika i przelewamy do miski przez sitko.
- Dolewamy wódkę i starannie mieszamy. Tak przygotowany likier przelewamy do ozdobnych szklanych butelek i zostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie zakręcamy i przechowujemy w lodówce lub chłodnej spiżarni. Każdą butelkę warto podpisać z datą produkcji.
Świąteczny likier krówkowy z trzech składników
Składniki:
- 250 g cukierków typu krówka,
- 500 g 500 g niesłodzonego mleka skondensowanego,
- 300 g czystej wódki.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku.
- Podgrzewamy na średniej mocy palnika przez siedem minut. Często mieszając.
- Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Po tym czasie przelewamy do butelek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce lub chłodnej spiżarni. Każdą butelkę warto podpisać z datą produkcji.