Zupa ziemniaczana. Zaskocz domowników pomysłem na sycący, zimowy obiad

Zupa ziemniaczana to danie, które może zastąpić właściwie nawet dwudaniowy obiad. Ta wyjątkowo prosta do przygotowania potrawa jest bardzo sycąca i szybka do ugotowania - a przecież takie propozycje obiadowe lubimy najbardziej. W zależności od naszych upodobań można ją ugotować z mięsem lub bez. Ponadto uwielbiają ją nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Zupa ziemniaczana - przepis. Jaki jest słynny sekret kartoflanki?

Zupa ziemniaczana? Przepis na zupę potocznie zwaną kartoflanką jest bardzo prosty. Do jej przygotowania nie potrzeba dużych zdolności kulinarnych, a jej domowy smak zna chyba każdy. Nic dziwnego, ponieważ to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Zupa ziemniaczana dość często gości w polskich domach chociażby dlatego, że szybko się ją przygotowuje, a poza tym jest smaczna. Jednym ze składników jest świeża kiełbasa, ale to nie ten produkt wpływa na aromat zupy ziemniaczanej. Najważniejsze w kartoflance są zioła takie jak: tymianek, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy.

Zupa ziemniaczana – przepisy, które warto znać

Chcesz poznać przepisy na zupę ziemniaczaną? Znajdziesz je poniżej. Gwarantujemy, że dzięki nim przygotujesz pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Aby to zrobić potrzebne będą następujące składniki:

  • 70 dag kości rosołowych,
  • sól i pieprz,
  • 2 marchewki, 
  • łyżka mąki pszennej,
  • pietruszka,
  • łyżeczka tymianku, 
  • pół selera, 
  • łyżka majeranku,
  • cebula, 
  • łyżka oleju,
  • 70 dag ziemniaków,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 20 dag kiełbasy zwyczajnej,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka masła. 

I choć wydaje się, że to dość długa lista produktów, to większość z nich mamy w domu na co dzień.

Przygotowanie zupy ziemniaczanej krok po kroku:

  1. Kości należy zalać 1,5 l wody i zagotować.
  2. Seler, marchew, pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru.
  3. Cebulę także należy pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić ją na maśle, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę – całość podsmażyć i dodać do zupy.
  4. Obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dobrze opłukać ze skrobi, po czym dodać je do gotującej się zupy. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem i gotować, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
  5. Z oleju i mąki należy przygotować zasmażkę i dodać do niej 2 szklanki wody i zagotować – zagęszczamy nią zupę. Całość doprawić do smaku.
Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Zupa ziemniaczana – jak zrobić zupę krem ? Sprawdź jak robi to Ania Starmach

Zupa ziemniaczana smakuje wybornie również jako krem. Jak go zrobić? Poniżej przepis i przygotowanie.

Składniki: 5 ziemniaków, grzanki, cebula, sól, pieprz, korzeń pietruszki, natka pietruszki, pół selera, kilka plastrów boczku, ząbek czosnku, 150 ml śmietanki 30%, łyżka masła, 1,2 l bulionu

Przygotowanie:

  1. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i przysmażyć na maśle.
  2. Następnie zalać bulionem i gotować przez około pół godziny, aż warzywa zmiękną,
  3. Zblendować zupę (jeśli będzie za gęsta należy dodać więcej bulionu), dodać śmietankę i doprawić do smaku.
  4. Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na suchej patelni aż zrobi się rumiany i chrupiący – zupę można podawać z boczkiem, pietruszką i grzankami.

Zupa porowo-ziemniaczana - prosta i smaczna zupa w 3 krokach

Zupa porowo – ziemniaczana jest niezwykle prosta do przygotowania. Nie uwierzysz jak szybko można ją przyrządzić. Wystarczy tylko kilka składników takich jak:

Składniki: łyżka mąki, por, sól i pieprz świeżo mielony, 3 łyżki oliwy z oliwek, 700 g ziemniaków oraz  litr bulionu warzywnego. Do pysznego obiadu zostały Ci tylko 3 proste kroki.

  • Ziemniaki i pora pokroić (obie części pora), podsmażyć na oliwie, a następnie zasmażyć je z łyżką mąki.
  • Wszystko zalać ciepłym bulionem i gotować do miękkości.
  • Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną koperkiem lub porem.

Szybka zupa ziemniaczana - na co trzeba zwrócić uwagę?

Przygotowując szybką zupę ziemniaczaną na obiad na pewno zaskoczysz swoich bliskich tradycyjnym, swojskim posiłkiem. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka rzeczy zanim zaczniemy ją robić. Co jest ważne przy gotowaniu zupy ziemniaczanej?

  • ważne jest odpowiedne dobranie typu ziemniaka - najlepsze będą mączyste, ponieważ są bardzo miękkie po ugotowaniu,
  • kolejną ważną cechą zupy ziemniaczanej jest to, że jest pełna warzyw – marchew, cebula, pietruszka (czasami por czy też seler)
  • istotne, aby nie przesadzić z wędzonką, gdyż może to zaburzyć równowagę smaku.

Zobacz też: Jak zrobić flaki? Przepis jest prosty, a sekret dziadka wyniesie danie na wyżyny smaku. "Dobre flaki mają kleić usta"

Więcej o:
Copyright © Agora SA