Najpopularniejszym pierwszym daniem wigilijnym jest barszcz z uszkami. W niektórych domach podaje się jednak zupę rybną lub grzybową. Tę ostatnią można serwować z łazankami albo uszkami. Jak przyrządzić aromatyczną zupę grzybową? Najlepiej dodać do niej dwa rodzaje grzybów - podgrzybki i prawdziwki. Dzięki temu danie będzie wyśmienite.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Zupa grzybowa wigilijna - przepis na wigilijne, postne danie
Do przygotowania zupy grzybowej będą potrzebne suszone grzyby, warzywa i przyprawy. Jako dodatek można przyrządzić uszka lub ugotować makaron.
Składniki:
- 100 g suszonych podgrzybków i prawdziwków,
- duża cebula,
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- trzy liście laurowe,
- cztery ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- dodatkowo - makaron lub uszka z grzybami.
McDonald's musi zakasać rękawy? W Polsce pojawi się nowy fast food
Wykwintna, prosta zupa, która będzie królowała na świątecznym stole
Przygotowanie:
- Suszone grzyby wypłucz, zalej wodą i odstaw na noc.
- Kolejnego dnia grzyby przełóż do garnka razem z wodą z moczenia. W garnku powinno znaleźć się około dwóch litrów wody.
- Zagotuj grzyby. Dodawaj kolejno umyte i obrane warzywa i gotuj całość przez około trzydzieści minut.
- Przypraw zupę liściem laurowy i zielem angielskim. Przecedź wywar i dopraw go solą i pieprzem. Następnie dodaj do niego odcedzone wcześniej grzyby pokrojone w drobne kawałki.
- Zupę można serwować z makaronem, np. łazankami albo z uszkami i z posiekaną natką pietruszki. Oprócz grzybów można dodać do przecedzonej zupy pokrojoną w talarki marchewkę.
Smacznego!
Zupa ziemniaczana. Zaskocz domowników pomysłem na sycący, zimowy obiad
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl