-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa grzybowa wigilijna. Tradycyjny przepis na postne danie. Te grzyby dodadzą jej wyjątkowego aromatu
Zupa grzybowa wigilijna. Tradycyjny przepis na postne danie. Te grzyby dodadzą jej wyjątkowego aromatu
Zupa grzybowa wigilijna - podajemy klasyczny przepis na postne danie. Do jej przygotowania najlepsze będą suszone prawdziwki i podgrzybki - sprawią, że zupa będzie doskonale aromatyczna. Zrobisz ją w zaledwie kilku krokach.
Najpopularniejszym pierwszym daniem wigilijnym jest barszcz z uszkami. W niektórych domach podaje się jednak zupę rybną lub grzybową. Tę ostatnią można serwować z łazankami albo uszkami. Jak przyrządzić aromatyczną zupę grzybową? Najlepiej dodać do niej dwa rodzaje grzybów - podgrzybki i prawdziwki. Dzięki temu danie będzie wyśmienite.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Zupa grzybowa wigilijna - przepis na wigilijne, postne danie
Do przygotowania zupy grzybowej będą potrzebne suszone grzyby, warzywa i przyprawy. Jako dodatek można przyrządzić uszka lub ugotować makaron.
Składniki:
- 100 g suszonych podgrzybków i prawdziwków,
- duża cebula,
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- trzy liście laurowe,
- cztery ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- dodatkowo - makaron lub uszka z grzybami.
Wykwintna, prosta zupa, która będzie królowała na świątecznym stole
Przygotowanie:
- Suszone grzyby wypłucz, zalej wodą i odstaw na noc.
- Kolejnego dnia grzyby przełóż do garnka razem z wodą z moczenia. W garnku powinno znaleźć się około dwóch litrów wody.
- Zagotuj grzyby. Dodawaj kolejno umyte i obrane warzywa i gotuj całość przez około trzydzieści minut.
- Przypraw zupę liściem laurowy i zielem angielskim. Przecedź wywar i dopraw go solą i pieprzem. Następnie dodaj do niego odcedzone wcześniej grzyby pokrojone w drobne kawałki.
- Zupę można serwować z makaronem, np. łazankami albo z uszkami i z posiekaną natką pietruszki. Oprócz grzybów można dodać do przecedzonej zupy pokrojoną w talarki marchewkę.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl