Zupa grzybowa wigilijna. Tradycyjny przepis na postne danie. Te grzyby dodadzą jej wyjątkowego aromatu

Zupa grzybowa wigilijna - podajemy klasyczny przepis na postne danie. Do jej przygotowania najlepsze będą suszone prawdziwki i podgrzybki - sprawią, że zupa będzie doskonale aromatyczna. Zrobisz ją w zaledwie kilku krokach.

Najpopularniejszym pierwszym daniem wigilijnym jest barszcz z uszkami. W niektórych domach podaje się jednak zupę rybną lub grzybową. Tę ostatnią można serwować z łazankami albo uszkami. Jak przyrządzić aromatyczną zupę grzybową? Najlepiej dodać do niej dwa rodzaje grzybów - podgrzybki i prawdziwki. Dzięki temu danie będzie wyśmienite.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Zupa grzybowa wigilijna - przepis na wigilijne, postne danie

Do przygotowania zupy grzybowej będą potrzebne suszone grzyby, warzywa i przyprawy. Jako dodatek można przyrządzić uszka lub ugotować makaron.

Składniki:

  • 100 g suszonych podgrzybków i prawdziwków,
  • duża cebula,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • trzy liście laurowe,
  • cztery ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatkowo - makaron lub uszka z grzybami.

Wykwintna, prosta zupa, która będzie królowała na świątecznym stole

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby wypłucz, zalej wodą i odstaw na noc.
  2. Kolejnego dnia grzyby przełóż do garnka razem z wodą z moczenia. W garnku powinno znaleźć się około dwóch litrów wody.
  3. Zagotuj grzyby. Dodawaj kolejno umyte i obrane warzywa i gotuj całość przez około trzydzieści minut.
  4. Przypraw zupę liściem laurowy i zielem angielskim. Przecedź wywar i dopraw go solą i pieprzem. Następnie dodaj do niego odcedzone wcześniej grzyby pokrojone w drobne kawałki. 
  5. Zupę można serwować z makaronem, np. łazankami albo z uszkami i z posiekaną natką pietruszki. Oprócz grzybów można dodać do przecedzonej zupy pokrojoną w talarki marchewkę.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.