Według polskiej tradycji w Wigilię Bożego Narodzenia serwuje się dwanaście potraw. Zazwyczaj tę liczbę wiąże się z liczbą apostołów Jezusa. Wieczerza wigilijna utożsamiana jest z symbolem braterstwa i miłości międzyludzkiej. Które dania pojawiają się na polskich stołach? W Wigilię w wielu domach podaje się dania, które są spożywane tylko raz w roku - podkreślają one wyjątkowość tego dnia.
W różnych regionach Polski menu zmienia się w zależności od zwyczajów i upodobań. Kluczowe dania wieczerzy wigilijnej w naszym kraju to barszcz z uszkami, zupa rybna lub grzybowa z łazankami, smażony karp, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, ryba po grecku oraz śledzie, które można przygotowywać na wiele sposobów. Poza tym na wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z suszonych owoców i sałatki jarzynowej. Jeśli chodzi o ciasta, zazwyczaj są to pierniki, serniki i makowce.
Podczas wieczerzy wigilijnej na stole pojawiają się również dania na słodko, m. in. pierogi z suszonymi śliwkami. W wielu polskich domach nie może zabraknąć również potraw na bazie maku, czyli np. kutii, którą przyrządza się z różnymi bakaliami i pszenicą. Podobnym do niej daniem są makiełki z makaronem - serwuje się je przede wszystkim w śląskich domach. Mak tak często pojawiający się w potrawach wigilijnych jest symbolem obfitości i dobrobytu w nadchodzącym roku.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl