-
Haps
-
Jak przygotować
- Paszteciki z pieczarkami - wigilijny rarytas na dwa sposoby. Z domowym ciastem drożdżowym i francuskim
Paszteciki z pieczarkami - wigilijny rarytas na dwa sposoby. Z domowym ciastem drożdżowym i francuskim
Jednym z synonimów świąteczny smakołyków są domowe paszteciki z pieczarkami. Ten świąteczny rarytas można przygotować na dwa wyjątkowe sposoby - z ciastem drożdżowym lub francuskim. Oba smakują obłędnie podane z barszczem lub jeszcze ciepłe prosto z piekarnika.
Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe paszteciki z pieczarkami można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy jest ekspresowy i bazuje na cieście francuskim. Drugi zaś wymaga większego nakładu pracy - mowa tu o cieście drożdżowym. Oba przepisy smakują wyśmienicie i idealnie sprawdzą się jako wigilijny przysmak.
Paszteciki z pieczarkami - idealny dodatek do barszczu
Wśród wigilijnych dań nie może zabraknąć pachnących wypieków i przekąsek. Wśród nich warto wyróżnić paszteciki z pieczarkami. Są idealnym dopełnieniem świątecznego barszczu lub ciepłą przekąską. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Poza soczystym farszem z grzybów i cebuli należy zwrócić uwagę na bazę, jaką jest ciasto. Jeśli decydujemy się na to prosto ze sklepu - francuskie - pracy będzie znacznie mniej. Zupełnie inaczej będzie przy cieście drożdżowym, któremu trzeba poświęcić więcej czasu. Poniżej zdradzamy oba przepisy.
Zobacz wideo 3 sposoby na ciasto francuskie
Przepis na drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży,
- łyżeczka cukru,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 80 g miękkiego masła,
- jajko,
- 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 500 g pieczarek,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- łyżka bułki tartej,
- 2 roztrzepane jajka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zaczyn - do kubka kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, 50 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy roztopione, ale nie gorące masło, mleko jedno jajko, sól i zaczyn. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto, formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Obrane i drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle. Gdy ładnie się zarumienią i odparują, dodajemy cebulę. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy czosnek i natkę. Na koniec doprawiamy. Ściągamy z ognia i studzimy.
- Do farszu dodajemy bułkę tartą i jajko, dokładnie mieszamy.
- Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na całą powierzchnię nakładamy farsz. Całość zawijamy jak roladę i kroimy na porcję. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 20-25 minut w 190 stopniach.
Przepis na paszteciki z pieczarkami z ciasta francuskiego
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- roztrzepane jajko,
- opakowanie ciasta francuskiego.
Sposób przygotowania:
- Obrane i drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle. Gdy ładnie się zarumienią i odparują, dodajemy cebulę. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy czosnek i natkę. Na koniec doprawiamy. Ściągamy z ognia i studzimy.
- Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy farsz i zawijajmy w roladę. Można także zrobić sakiewki lub inny powolny kształt.
- Wycinamy paszteciki, wierzch smarujemy jajkiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 25 minut w 200 stopniach.