Paszteciki z pieczarkami - wigilijny rarytas na dwa sposoby. Z domowym ciastem drożdżowym i francuskim

Jednym z synonimów świąteczny smakołyków są domowe paszteciki z pieczarkami. Ten świąteczny rarytas można przygotować na dwa wyjątkowe sposoby - z ciastem drożdżowym lub francuskim. Oba smakują obłędnie podane z barszczem lub jeszcze ciepłe prosto z piekarnika.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe paszteciki z pieczarkami można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy jest ekspresowy i bazuje na cieście francuskim. Drugi zaś wymaga większego nakładu pracy - mowa tu o cieście drożdżowym. Oba przepisy smakują wyśmienicie i idealnie sprawdzą się jako wigilijny przysmak. 

Paszteciki z ciasta francuskiegoSzybkie paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem z mięsa i pieczarek

Paszteciki z pieczarkami - idealny dodatek do barszczu 

Wśród wigilijnych dań nie może zabraknąć pachnących wypieków i przekąsek. Wśród nich warto wyróżnić paszteciki z pieczarkami. Są idealnym dopełnieniem świątecznego barszczu lub ciepłą przekąską. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Poza soczystym farszem z grzybów i cebuli należy zwrócić uwagę na bazę, jaką jest ciasto. Jeśli decydujemy się na to prosto ze sklepu - francuskie - pracy będzie znacznie mniej. Zupełnie inaczej będzie przy cieście drożdżowym, któremu trzeba poświęcić więcej czasu. Poniżej zdradzamy oba przepisy. 

Zobacz wideo 3 sposoby na ciasto francuskie

Przepis na drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Składniki na ciasto: 

  • 450 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 80 g miękkiego masła,
  • jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Składniki na farsz: 

  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • łyżka bułki tartej,
  • 2 roztrzepane jajka,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy zaczyn - do kubka kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, 50 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy roztopione, ale nie gorące masło, mleko jedno jajko, sól i zaczyn. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto, formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 
  3. Obrane i drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle. Gdy ładnie się zarumienią i odparują,  dodajemy cebulę. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy czosnek i natkę.  Na koniec doprawiamy. Ściągamy z ognia i studzimy. 
  4. Do farszu dodajemy bułkę tartą i jajko, dokładnie mieszamy. 
  5. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na całą powierzchnię nakładamy farsz. Całość zawijamy jak roladę i kroimy na porcję. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 20-25 minut w 190 stopniach. 

Przepis na paszteciki z pieczarkami z ciasta francuskiego

Składniki: 

  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz, 
  • roztrzepane jajko,
  • opakowanie ciasta francuskiego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Obrane i drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle. Gdy ładnie się zarumienią i odparują, dodajemy cebulę. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy czosnek i natkę. Na koniec doprawiamy. Ściągamy z ognia i studzimy.
  2. Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy farsz i zawijajmy w roladę. Można także zrobić sakiewki lub inny powolny kształt. 
  3. Wycinamy paszteciki, wierzch smarujemy jajkiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 25 minut w 200 stopniach. 

Paszteciki z mięsem, to obok krokietów, najlepszy dodatek do czerwonego barszczuDrożdżowe paszteciki z mięsem. Przepis na wytrawną przekąskę

Więcej o: