Kuleczki ziemniaczane, czyli obiadowe ziemniaczki w nieco innej wersji

Kuleczki ziemniaczane to nic innego jak gotowane ziemniaki, ale podane troszkę inaczej. Świetny pomysł zarówno na przekąskę, jak i na danie obiadowe, które jest łatwe do przygotowania, a składniki to tylko kilka łatwo dostępnych produktów . Taki obiad będzie ciekawą odmianą dla wszystkich domowników, a jeśli masz w domu dzieci to gwarantujemy, że będą zachwycone.

Kulki ziemniaczane – wykorzystaj gotowane ziemniaki, nie tylko na kopytka

Kuleczki ziemniaczane oprócz świetnego smaku i wyglądu mają wiele innych zalet. Będą doskonałym urozmaiceniem w obiadowym menu, którym na pewno zaskoczymy bliskich. Sprawdzają się także jako przekąska na imprezach. Zatem jeśli zostały wam ziemniaki po obiedzie, które w polskich domach z reguły wykorzystuje się do zrobienia znanych każdemu kopytek, warto coś zmienić i zamiast przygotowywać ciągle to samo postawić na coś nowego i zrobić kulki ziemniaczane? Gwarantujemy, że przypadną wam do gustu i na stałe zagoszczą w waszym menu.

Kluski czarneJak się nazywa potrawa ze zdjęcia? Jeśli lubisz ziemniaki, musisz zapamiętać

Kulki ziemniaczane z serem – najlepszy dodatek do mięsnych dań

Kulki ziemniaczane z serem to danie takie, że palce lizać. Ziemniaczane "dufinki" z serem – bo tak inaczej nazywane są kulki ziemniaczane - bez wątpienia mogą zastąpić zwykłe ubite ziemniaki czy też frytki. Te ziemniaczane kulki obtoczone w bułce tartej i usmażone na oleju smakują wybornie jako samodzielne danie, które podawać można np. w towarzystwie salsy pomidorowej czy sosu czosnkowego lub jako dodatek do obiadu czy mięs. Jeśli nie zjemy wszystkich od razu po usmażeniu można je później odgrzać w piekarniku lub naczyniu żaroodpornym, ale zapewne nie będzie to konieczne bo szybko znikają z talerzy.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Kuleczki ziemniaczane z serem - sprawdź, jak przygotować dufinki z dodatkiem sera

Przygotowanie kuleczek ziemniaczanych z serem nie jest trudne i czasochłonne. Zajmie Ci to około 40 minut, a potrzebne są tylko takie produkty jak:

  • 750g ziemniaków gotowanych, 
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego do smażenia,
  • 2 cebule, 
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 200g sera żółtego,
  • sól, pieprz, papryka ostra,
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Jak zatem przygotować kuleczki ziemniaczane z serem? Poniżej przepis krok po kroku:

  1. Umyte ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie, a następnie odcedzamy je i zostawiamy do wystygnięcia,
  2. Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
  3. Ziemniaki i cebulę mielimy w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach.
  4. Do powstałej masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę, przyprawy oraz starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser – wszystko wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kulki wielkości orzecha i obtaczamy je w tartej bułce,
  5. Kulki smażymy na patelni, na której wcześniej rozgrzewamy pół szklanki oleju – kulki należy obsmażyć z obu stron i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Kulki ziemniaczane - przepis na szybki obiad

Przepis na kulki ziemniaczane to przepis typu '"zero waste", czyli nie marnujesz jedzenia ponieważ wykorzystujesz wszystko to, co zostało z obiadu. Aby zrobić kulki ziemniaczane będą potrzebne:

Składniki: kilogram ugotowanych ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, szklanka mąki pszennej, olej do smażenia, sól i pieprz oraz bułka tarta.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajka i obydwa rodzaje mąki.
  2. Zagniatamy ciasto tak, aby było gęste jak na kluski śląskie - nie może przylepiać się do ręki. Dodajemy sól i pieprz.
  3. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy jak frytki, aż będą złociste.

Babka ziemniaczana to danie typowe dla kuchni Podlasia.Babka ziemniaczana, czyli pomysł na tani obiad dla całej rodziny

Jak zrobić kuleczki ziemniaczane w piekarniku?

Jak zrobić pyszne kuleczki ziemniaczane w piekarniku? Podpowiemy wam jak to zrobić, aby były chrupiące, ale nie za mocno spieczone. Wykorzystaj składniki z przepisów powyżej.

  1. Gotujemy ziemniaki. 
  2. Ziemniaki odcedzamy, a następnie wkładamy je z powrotem do pustego, gorącego garnka. Dodajemy jajka, sól, czosnek w proszku i chili, szybko rozgniatając i mieszając ziemniaki widelcem. Na końcu dodajemy ser.
  3. Gdy masa ostygnie formujemy z niej kulki i obtaczamy w bułce tartej.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, a blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Spryskujemy kulki oliwą w sprayu, wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-15 minut, aż ich skorupka stanie się złota.

Zobacz też: Obiady z ziemniakami, czyli najbardziej popularne dania, których w takiej odsłonie jeszcze nie widziałeś!

Więcej o: