Kulki ziemniaczane – wykorzystaj gotowane ziemniaki, nie tylko na kopytka
Kuleczki ziemniaczane oprócz świetnego smaku i wyglądu mają wiele innych zalet. Będą doskonałym urozmaiceniem w obiadowym menu, którym na pewno zaskoczymy bliskich. Sprawdzają się także jako przekąska na imprezach. Zatem jeśli zostały wam ziemniaki po obiedzie, które w polskich domach z reguły wykorzystuje się do zrobienia znanych każdemu kopytek, warto coś zmienić i zamiast przygotowywać ciągle to samo postawić na coś nowego i zrobić kulki ziemniaczane? Gwarantujemy, że przypadną wam do gustu i na stałe zagoszczą w waszym menu.
Kulki ziemniaczane z serem – najlepszy dodatek do mięsnych dań
Kulki ziemniaczane z serem to danie takie, że palce lizać. Ziemniaczane "dufinki" z serem – bo tak inaczej nazywane są kulki ziemniaczane - bez wątpienia mogą zastąpić zwykłe ubite ziemniaki czy też frytki. Te ziemniaczane kulki obtoczone w bułce tartej i usmażone na oleju smakują wybornie jako samodzielne danie, które podawać można np. w towarzystwie salsy pomidorowej czy sosu czosnkowego lub jako dodatek do obiadu czy mięs. Jeśli nie zjemy wszystkich od razu po usmażeniu można je później odgrzać w piekarniku lub naczyniu żaroodpornym, ale zapewne nie będzie to konieczne bo szybko znikają z talerzy.
Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami
Kuleczki ziemniaczane z serem - sprawdź, jak przygotować dufinki z dodatkiem sera
Przygotowanie kuleczek ziemniaczanych z serem nie jest trudne i czasochłonne. Zajmie Ci to około 40 minut, a potrzebne są tylko takie produkty jak:
- 750g ziemniaków gotowanych,
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego do smażenia,
- 2 cebule,
- pół szklanki bułki tartej,
- 200g sera żółtego,
- sól, pieprz, papryka ostra,
- jajko,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Jak zatem przygotować kuleczki ziemniaczane z serem? Poniżej przepis krok po kroku:
- Umyte ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie, a następnie odcedzamy je i zostawiamy do wystygnięcia,
- Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
- Ziemniaki i cebulę mielimy w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach.
- Do powstałej masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę, przyprawy oraz starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser – wszystko wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kulki wielkości orzecha i obtaczamy je w tartej bułce,
- Kulki smażymy na patelni, na której wcześniej rozgrzewamy pół szklanki oleju – kulki należy obsmażyć z obu stron i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Kulki ziemniaczane - przepis na szybki obiad
Przepis na kulki ziemniaczane to przepis typu '"zero waste", czyli nie marnujesz jedzenia ponieważ wykorzystujesz wszystko to, co zostało z obiadu. Aby zrobić kulki ziemniaczane będą potrzebne:
Składniki: kilogram ugotowanych ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, szklanka mąki pszennej, olej do smażenia, sól i pieprz oraz bułka tarta.
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajka i obydwa rodzaje mąki.
- Zagniatamy ciasto tak, aby było gęste jak na kluski śląskie - nie może przylepiać się do ręki. Dodajemy sól i pieprz.
- Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy jak frytki, aż będą złociste.
Jak zrobić kuleczki ziemniaczane w piekarniku?
Jak zrobić pyszne kuleczki ziemniaczane w piekarniku? Podpowiemy wam jak to zrobić, aby były chrupiące, ale nie za mocno spieczone. Wykorzystaj składniki z przepisów powyżej.
- Gotujemy ziemniaki.
- Ziemniaki odcedzamy, a następnie wkładamy je z powrotem do pustego, gorącego garnka. Dodajemy jajka, sól, czosnek w proszku i chili, szybko rozgniatając i mieszając ziemniaki widelcem. Na końcu dodajemy ser.
- Gdy masa ostygnie formujemy z niej kulki i obtaczamy w bułce tartej.
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C, a blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Spryskujemy kulki oliwą w sprayu, wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-15 minut, aż ich skorupka stanie się złota.
Zobacz też: Obiady z ziemniakami, czyli najbardziej popularne dania, których w takiej odsłonie jeszcze nie widziałeś!