Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepisy z czasów PRL-u wielu osobom nie kojarzą się najlepiej - kuchnia była prosta i swojska, z wykorzystaniem łatwodostępnych, podstawowych produktów. Jednak niektóre desery pozostają synonimem świąt i dawnych czasów. Mowa tu o ciasteczkach orzeszkach, które dodatkowo wypełniano po brzegi kremem.
Ciasteczka orzeszki - słodycze rodem z PRL-u
Pyszne, kruche ciasteczka z lubionym kremem to w wielu domach nadal synonim Świąt Bożego Narodzenia. Kultowe łakocie z dawnych czasów dla wielu są wspomnieniem z dzieciństwa i przepisem, który nie sposób zapomnieć. Warto zatem odtworzyć recepturę i zaskoczyć domowników i gości niebywale smacznym rarytasem.
Przygotowanie ciasteczek orzeszków wymaga jednak odpowiedniego przygotowania i specjalnych narzędzi. Mowa tu o dedykowanej specjalnie do tego rodzaju wypieku formie lub opiekaczu. Jeśli nie mamy sprzętu z dawnych lat, warto nabyć małe, pojedyncze foremki lub coś w rodzaju gofrownicy. Później wystarczy przygotować odpowiednie składniki i zabrać się do pracy! Kluczowe jest zarówno ciasto, jak i słodki krem czekoladowo-orzechowy.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]
Przepis na świąteczne ciasteczka orzeszki
Składniki na kruche ciasto:
- 400 g mąki,
- 250 g zimnego masła,
- 100 g skrobi ziemniaczanej,
- 2 duże jajka,
- 100 g cukru pudru,
- 16 g cukru wanilinowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem czekoladowo-orzechowy:
- 80 g masła,
- pół szklanki mleka w proszku,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- orzechy laskowe.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiewamy mąkę i skrobię. Wbijamy jajka, wsypujemy cukry, proszek do pieczenia i na końcu zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ciasto początkowo siekamy nożem, by wymieszać składniki i uniknąć ogrzania masła. Następnie szybko zagniatamy i formujemy jędrną kulę.
- Ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na pół godziny.
- Po tym czasie urywamy małe kuleczki (wielkość wyczujemy po kilku próbach), które pieczemy w rozgrzanej maszynce, do uzyskania złotego, rumianego koloru około dwóch minut.
- Tak przygotowane ciasteczka delikatnie przekładamy na ściereczkę.
- Przygotowujemy krem - mleko, masło i cukier podgrzewamy w rondelku do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Naczynie ściągamy z ognia i dodajemy kakao, mleko w proszku i cukier waniliowy. Całość dokładnie i energicznie mieszamy do momentu uzyskania kremowej masy. Dodajemy pokrojone orzechy laskowe.
- Kremem hojnie wypełniamy skorupkę, a następnie przykrywamy drugą. Ciasteczka są gotowe do podania - dodatkowo można posypać je cukrem pudrem.