Ciastka orzeszki to synonim świąt. Przygotujesz je z prostych składników. Kluczowa jest jednak forma

Wśród świątecznych łakoci i wypieków nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów i receptur z babcinego zeszytu. Prawdziwą klasyką rodem z PRL-u są kruche ciasteczka orzeszki. Przygotowane w specjalnej formie, a później hojnie wypełnione kremem pięknie się prezentują i zaskakują smakiem.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepisy z czasów PRL-u wielu osobom nie kojarzą się najlepiej - kuchnia była prosta i swojska, z wykorzystaniem łatwodostępnych, podstawowych produktów. Jednak niektóre desery pozostają synonimem świąt i dawnych czasów. Mowa tu o ciasteczkach orzeszkach, które dodatkowo wypełniano po brzegi kremem. 

Ciasteczka orzeszki - słodycze rodem z PRL-u

Pyszne, kruche ciasteczka z lubionym kremem to w wielu domach nadal synonim Świąt Bożego Narodzenia. Kultowe łakocie z dawnych czasów dla wielu są wspomnieniem z dzieciństwa i przepisem, który nie sposób zapomnieć. Warto zatem odtworzyć recepturę i zaskoczyć domowników i gości niebywale smacznym rarytasem. 

Przygotowanie ciasteczek orzeszków wymaga jednak odpowiedniego przygotowania i specjalnych narzędzi. Mowa tu o dedykowanej specjalnie do tego rodzaju wypieku formie lub opiekaczu. Jeśli nie mamy sprzętu z dawnych lat, warto nabyć małe, pojedyncze foremki lub coś w rodzaju gofrownicy. Później wystarczy przygotować odpowiednie składniki i zabrać się do pracy! Kluczowe jest zarówno ciasto, jak i słodki krem czekoladowo-orzechowy

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Przepis na świąteczne ciasteczka orzeszki 

Składniki na kruche ciasto

  • 400 g mąki,
  • 250 g zimnego masła,
  • 100 g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 duże jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem czekoladowo-orzechowy:

  • 80 g masła,
  • pół szklanki mleka w proszku,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • orzechy laskowe. 

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę i skrobię. Wbijamy jajka, wsypujemy cukry, proszek do pieczenia i na końcu zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ciasto początkowo siekamy nożem, by wymieszać składniki i uniknąć ogrzania masła. Następnie szybko zagniatamy i formujemy jędrną kulę. 
  2. Ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na pół godziny. 
  3. Po tym czasie urywamy małe kuleczki (wielkość wyczujemy po kilku próbach), które pieczemy w rozgrzanej maszynce, do uzyskania złotego, rumianego koloru około dwóch minut. 
  4. Tak przygotowane ciasteczka delikatnie przekładamy na ściereczkę. 
  5. Przygotowujemy krem - mleko, masło i cukier podgrzewamy w rondelku do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Naczynie ściągamy z ognia i dodajemy kakao, mleko w proszku i cukier waniliowy. Całość dokładnie i energicznie mieszamy do momentu uzyskania kremowej masy. Dodajemy pokrojone orzechy laskowe. 
  6. Kremem hojnie wypełniamy skorupkę, a następnie przykrywamy drugą. Ciasteczka są gotowe do podania - dodatkowo można posypać je cukrem pudrem. 
Więcej o: