Schab pieczony na święta można przyrządzić w oparciu o różne przepisy. Można go upiec w rękawie, w formie rolady lub z aromatycznym nadzieniem. Podpowiadamy, jak zrobić kruchy i soczysty schab na świąteczny stół.
3
istock / VeselovaElena
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pieczony schab na święta Bożego Narodzenia w rękawie
Czosnek obrać i rozgnieść. Następnie natrzeć nim schab.
Mięso natrzeć dokładnie przyprawami i olejem. Tak przygotowane mięso umieścić w szczelnie zamkniętym naczyniu i przechować w lodówce przez dobę.
Następnego dnia, przełożyć mięso do rękawa. Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Piekarnik ustawić na tryb góra - dół.
Schab pieczony - rolada, czyli przepis, który zaskoczy niejedno podniebienie
Schab pieczony na święta w formie rolady to jeden z najsmaczniejszych wariantów, jakie przyrządza się podczas ważnych uroczystości. Poniżej sprawdzona receptura na pyszny świąteczny obiad.
Schab na Boże Narodzenie - przepisy krok po kroku:
Na patelni usmaż boczek. Dołóż cebulę oraz pieczarki. W razie konieczności podlej delikatnie wodą.
Dodaj przyprawy i posiekaną pietruszkę.
Mięso natnij wzdłuż i ubij tłuczkiem.
Nałóż do środka farsz, który wcześniej przygotowałeś.
Zawiń i zabezpiecz np. wykałaczkami, aby się nie rozpadło podczas pieczenia.
Smaż z każdej strony na patelni.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i włóż roladę do naczynia. Piecz ją przez około 20 minut.
Później wyjmij z piekarnika.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy
Schab pieczony na święta z jabłkiem - przepis
Schab pieczony na święta z dodatkiem jabłka to przepyszne danie, które zasmakuje każdemu. Czy jest coś, co jeszcze bardziej przywodzi nam na myśl Boże Narodzenie? Chyba tylko choinka. Przejdźmy zatem do przepisu.
Składniki, które są nam potrzebne toi:
około 800 g schabu
3-4 jabłka
czosnek
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
olej
sok z cytryny
około 3/4 bulionu warzywnego
1/4 szklanki białego wina
Pieczony schab poleca się na świętaGamzova Olga /Shutterstock
Wykonanie:
Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Natrzyj przyprawami.
Czosnek obierz i wyciśnij. Natrzyj nim dokładnie mięso.
Całość skrop olejem. Odstaw tak przygotowane mięso na trzy godziny.
Następnie ponacinaj mięso. Natrzyj te miejsca przyprawami.
Jabłka umyj i pokrój w plastry. Delikatnie skrop je cytrynowym sokiem.
Jabłka umieść w miejscu nacięć.
Całość zwiąż i przełóż do naczynia do pieczenia. Pokrop olejem wierzch.
Ułóż cząstki jabłka obok mięsa. Piecz w temperaturze około 180 stopni przez 50-60 minut.