Jak mrozić i rozmrozić pierogi, by zachować najlepszą formę i smak? Zapomnij o obgotowywaniu!

Odpowiednie mrożenie i późniejsze rozmrażanie pierogów wpływa na ich smak i konsystencję. Aby uniknąć świątecznej porażki kulinarnej, zastosuj te proste metody. Zapomnij o wcześniejszym obgotowywaniu! Ważny jest czas i późniejsze porcjowanie.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pierogi to narodowy rarytas, którym zajadamy się o każdej porze roku, ale i jedno z dwunastu dań wigilijnych. Kluczowe dla ich smaku jest sprężyste ciasto i aromatyczny farsz. Chociaż najlepiej smakują przygotowane na świeżo, można je także bez obaw mrozić. Ważne jest jednak, by zrobić to poprawnie. 

Jak odpowiednio zamrozić pierogi? 

Niezależnie od pory roku, pierogi pojawiają się na stole nadziane sezonowym dobrami. Także w okresie zimowym - goszczą na świątecznym stole w wersji z grzybami i kapustą. Domowy rarytas warto przygotować na świeżo i od razu podać, jednak  wiąże się to z dużym nakładem pracy i godzinami spędzonymi w kuchni. Wigilijne przygotowania można nieco usprawnić i przygotować pierogi wcześniej, a następnie je zamrozić. Jak to zrobić, by zachowały swój pyszny smak i estetyczną formę? 

Mrożenie pierogów to nic trudnego, chociaż są pewne elementy, na które warto zwrócić uwagę. Pierwsza metoda mówi, że ulepione, świeże pierogi układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia, tak by się nie stykały. Następnie przekładamy do zamrażalki i po dwóch godzinach wyciągamy i porcjujemy w woreczki, które szczelnie zamykamy. Z kolei druga metoda podpowiada, by je wcześniej podgotować. Niestety, jeśli zrobimy to niepoprawnie i pierogi będą zbyt długo w wodzie, a następnie zostaną zamrożone, istnieje duże prawdopodobieństwo, że ich smak i forma będzie daleka od ideału po rozmrożeniu. Sposób może się udać jedynie, gdy pierogi zostaną delikatnie zblanszowane - dosłownie na 30 sekund trafia do wody. Skutecznym i łatwiejszym sposobem jest jednak mrożenie bez wcześniejszego obgotowywania. 

Zobacz wideo Tajniki szefa kuchni - pierogi z kapustą i grzybami

Jak rozmrozić pierogi, by zachowały smak i formę? 

Jeśli prawidłowo zamroziliśmy nasze domowe rarytasy, przyjdzie w końcu moment na ich podanie. Ten proces jest równie prosty. Wystarczy wyciągnąć pierogi z zamrażalnika i wrzucić je do osolonego wrzątku. Po kilku minutach odcedzamy je i przekładamy na talerze. Pamiętajmy jednak, że zbyt duża porcja pierogów wrzucona do garnka może spowodować, że się skleją. Warto zatem zwrócić uwagę na ilość sztuk. Czas jest równie istotny - zbyt krótka kąpiel we wrzątku sprawi, że ciasto będzie surowe i niejadalne, z kolei gotując pierogi zbyt długo, możemy spodziewać się rozgotowanego, klejącego efektu, a nawet oddzieleniu ciasta od farszu. 

Więcej o: