Więcej przepisów na tradycyjne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ostatnio nasza redakcyjna koleżanka znalazła starą książkę kucharską "Kuchnia polska" z 1966 roku. Jeden z przepisów zdecydowanie zasługuje na chwilę uwagi każdej osoby, która uważa, że naleśniki to takie zwyczajne, nudne danie. Przepis na naleśniki z pianą jest łatwy, a naleśniki wychodzą pulchne i delikatne. Mają jeszcze jedną cechę - każdy z nich, nawet ten pierwszy, wyjdzie idealny, a to dzięki słoninie, która natłuści patelnię dużo delikatniej niż masło czy olej. Oto stary przepis na hitowe naleśniki z PRL-u.
'Kuchnia polska' Fot. redakcja
Naleśniki z pianą - przepis z "Kuchni polskiej"
Składniki:
- 2 jajka
- 20 dag mąki
- 1/4 l mleka
- 1/4 l wody
- sól
- kawałek skórki od słoniny
Przepis na naleśniki z 'Kuchni polskiej' Fot. redakcja
Sposób wykonania:
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka wlej do miski, dodaj mąkę, wodę oraz mleko i za pomocą trzepaczki połącz składniki. Konsystencja ciasta powinna przypominać śmietanę.
- Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie ostrożnie wymieszaj pianę z ciastem na naleśniki. Rób to delikatnie, by nie popsuć konsystencji piany.
- Patelnię porządnie rozgrzej i jej wierzch natłuść skórką słoniny.
- Za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta i dokładnie rozprowadź je po całej powierzchni patelni. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne.