Hitowe naleśniki z pianą z 1966 roku. Wśród listy składników jest coś, o czym nie pomyślisz

Znaleźliśmy starą książkę kucharską i jeden z przepisów bardzo nas zaintrygował. Naleśniki z pianą są łatwe w przygotowaniu, ale jeden ze składników wprawia w zdziwienie, ponieważ chyba nikt nie pomyślałby, że do naleśników będzie potrzebna słonina. Ten dodatek jednak zapewni smak, który kojarzy nam się z babciną kuchnią.

Więcej przepisów na tradycyjne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ostatnio nasza redakcyjna koleżanka znalazła starą książkę kucharską "Kuchnia polska" z 1966 roku. Jeden z przepisów zdecydowanie zasługuje na chwilę uwagi każdej osoby, która uważa, że naleśniki to takie zwyczajne, nudne danie. Przepis na naleśniki z pianą jest łatwy, a naleśniki wychodzą pulchne i delikatne. Mają jeszcze jedną cechę - każdy z nich, nawet ten pierwszy, wyjdzie idealny, a to dzięki słoninie, która natłuści patelnię dużo delikatniej niż masło czy olej. Oto stary przepis na hitowe naleśniki z PRL-u. 

'Kuchnia polska''Kuchnia polska' Fot. redakcja

Naleśniki z pianą - przepis z "Kuchni polskiej"

Składniki:

  • 2 jajka
  • 20 dag mąki 
  • 1/4 l mleka
  • 1/4 l wody
  • sól
  • kawałek skórki od słoniny

Przepis na naleśniki z 'Kuchni polskiej'Przepis na naleśniki z 'Kuchni polskiej' Fot. redakcja



Sposób wykonania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wlej do miski, dodaj mąkę, wodę oraz mleko i za pomocą trzepaczki połącz składniki. Konsystencja ciasta powinna przypominać śmietanę.
  2. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie ostrożnie wymieszaj pianę z ciastem na naleśniki. Rób to delikatnie, by nie popsuć konsystencji piany.
  3. Patelnię porządnie rozgrzej i jej wierzch natłuść skórką słoniny. 
  4. Za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta i dokładnie rozprowadź je po całej powierzchni patelni. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.