Znaleźliśmy starą książkę kucharską i jeden z przepisów bardzo nas zaintrygował. Naleśniki z pianą są łatwe w przygotowaniu, ale jeden ze składników wprawia w zdziwienie, ponieważ chyba nikt nie pomyślałby, że do naleśników będzie potrzebna słonina. Ten dodatek jednak zapewni smak, który kojarzy nam się z babciną kuchnią.
Helena Zolotuhina /Shutterstock, redakcja
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na tradycyjne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Ostatnio nasza redakcyjna koleżanka znalazła starą książkę kucharską "Kuchnia polska" z 1966 roku. Jeden z przepisów zdecydowanie zasługuje na chwilę uwagi każdej osoby, która uważa, że naleśniki to takie zwyczajne, nudne danie. Przepis na naleśniki z pianą jest łatwy, a naleśniki wychodzą pulchne i delikatne. Mają jeszcze jedną cechę - każdy z nich, nawet ten pierwszy, wyjdzie idealny, a to dzięki słoninie, która natłuści patelnię dużo delikatniej niż masło czy olej. Oto stary przepis na hitowe naleśniki z PRL-u.
'Kuchnia polska'Fot. redakcja
Naleśniki z pianą - przepis z "Kuchni polskiej"
Składniki:
2 jajka
20 dag mąki
1/4 l mleka
1/4 l wody
sól
kawałek skórki od słoniny
Przepis na naleśniki z 'Kuchni polskiej'Fot. redakcja
Sposób wykonania:
Białka oddziel od żółtek. Żółtka wlej do miski, dodaj mąkę, wodę oraz mleko i za pomocą trzepaczki połącz składniki. Konsystencja ciasta powinna przypominać śmietanę.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie ostrożnie wymieszaj pianę z ciastem na naleśniki. Rób to delikatnie, by nie popsuć konsystencji piany.
Patelnię porządnie rozgrzej i jej wierzch natłuść skórką słoniny.
Za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta i dokładnie rozprowadź je po całej powierzchni patelni. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne.