Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tradycyjna wigilia to przede wszystkim dwanaście potraw, smakołyki z zeszytu babci i domowe wypieki. Jeśli tegoroczne święta chcesz nieco urozmaicić, warto postawić na oryginalne, nowoczesne menu. Karpia zastąp inną rybą, przypraw śledzie w inny sposób niż zazwyczaj, a barszcz zamień na pełną aromatów zupę rybną!
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, rozmyślamy nad tegorocznym menu i planujemy pierwsze zakupy. Tradycyjne danie takie jak karp, kutia, groch z kapustą czy pierogi nie są lubiane przez wszystkich, a z kolei niektórym wydają się nudne i monotonne. Warto zatem wprowadzić nieco świeżości i oryginalności w kuchni. Popularne składniki można zamienić lub podać w inny sposób. Czasami efekt "wow" uzyskamy dzięki ciekawym dodatkom. Co zatem zaserwować na nowoczesnej wigilii?
Wśród nowoczesnych potraw wigilijnych warto wyróżnić ryby. Zamiast mdłego karpia warto przygotować przepyszną doradę z pieca lub klasycznego łososia. Te gatunki mają bardzo uniwersalny i delikatny smak, przez co będą pasować do wielu innych dań. Warto wspomnieć także o aromatycznej zupie rybnej, która rozgrzeje gości i odbije ich podniebienia.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć także pierogów - zamień tradycyjny farsz na nieco bardziej słodki i korzenny. Suszone śliwki i orzechy sprawdzą się w tej roli wyśmienicie.
Jeśli chcesz, by tegoroczne święta nabrały oryginalnego wyrazu, przygotuj także ciekawe dodatki, desery, likiery czy przystawki. Warto zaserwować krewetki, ceviche - czyli klasyczną sałatkę z owocami morza czy carpaccio z łososia. Nie może zabraknąć także wypieków - focaccia, chlebek w kształcie choinki lub domowe bułki z cebulką sprawdzą się wyśmienicie. Z kolei wśród deserów warto wymienić sernik pistacjowy lub na korzenny spodzie. Spektakularnie wypadnie też panna cotta, podana w kieliszkach do wina. Kolejna apetyczna pozycja to gruszki zapiekane z serem pleśniowym i miodem - tak przygotowane owoce pięknie się prezentują, a smak jest intensywny i wyjątkowy.
Paszteciki z pieczarkami to kolejny rarytas, którego nie może zabraknąć. Smakują wyśmienicie przygotowane z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Tradycyjny kompot w nowoczesnym wydaniu również skradnie serca gości - wystarczy zmienić listę składników. Idealnie sprawdzą się rajskie jabłuszka, dzikie gruszki, głóg, aronia i dzika róża.