Bigos to chyba najpopularniejsze w Polsce danie jednogarnkowe. Znajdziemy w nim nie tylko kiszoną kapustę, ale też mięso, grzyby, a nawet suszone owoce. Można go przygotować w wersji wegetariańskiej, dodając soczewicę, grzybowy bulion i goździki. Dziś jednak publikujemy najbardziej klasyczny przepis, wyszperany ze starej książki babci. Zdaniem autorów, danie będzie smakowało najlepiej, jeśli znajdą się w nim bardzo różne rodzaje mięsa. Niektóre składniki zalecają natomiast usmażyć na smalcu.
1. Na dnie dużego garnka rozgrzej porządnie smalec, a następnie usmaż pokrojoną w niewielkie kawałki wieprzowinę;
2. Kiedy mięso się zarumieni, dodać pokrojony w kostkę boczek. Smaż jeszcze chwilę i dorzuć posiekaną kapustę (kwaszoną oraz świeżą);
3. Wlej tyle wody, aby przykryła produkty w garnku. Gotuj bez przykrycia na małym ogniu;
4. Dodaj liście laurowe;
5. W międzyczasie pokrój w małe kawałki pieczone mięso. Kiedy kapusta będzie już miękka - dodaj mięso wraz z sosem z pieczenia oraz pokrojoną kiełbasę. W książce czytamy, że "im więcej rodzajów mięsa zawiera bigos, tym jest smaczniejszy";
6. Koncentrat pomidorowy rozrzedź zimną wodą i wlej do garnka. Wymieszaj dokładnie i zagotuj;
7. Przypraw bigos świeżym pieprzem i solą;
8. Po ostudzeniu bigosu przełóż go do kamionkowego naczynia. W książce można przeczytać zalecenie, by zostawić danie na 2-3 dni w zimnym miejscu, ale równie dobrze możesz wstawić go do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia, ze świeżym pieczywem.
Przepis pochodzi z książki "Dobra kuchnia" wydawnictwa Watra. Wydanie VI, rok 1985.