Sałatka śledziowa. Prosty przepis na przepyszne bożonarodzeniowe danie. Prawdziwa bomba smakowa

Sałatka śledziowa to jedno z dań rybnych, które często pojawia się na świątecznym stole. Kolorowa, pełna wyjątkowego smaku sprawdzi się nie tylko w Boże Narodzenie. Aby ją przygotować, wystarczy kilka prostych składników.

Boże Narodzenie to czas, w którym na stołach królują ryby. Jednymi z najpopularniejszych w naszym kraju są śledzie, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Dziś przedstawiamy prosty przepis na sałatkę śledziową z burakami, groszkiem i żółtym serem. Smakuje wyśmienicie z dodatkiem jabłek i majonezu. Jak ją zrobić? Wystarczy pokroić składniki i układać je warstwami w przezroczystym naczyniu.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Sałatka śledziowa - prosty przepis na świąteczne danie

Składniki:

  • cztery filety śledziowe,
  • trzy duże ogórki kiszone,
  • dwa jabłka,
  • ugotowany burak utarty na dużych oczkach,
  • żółty ser,
  • groszek konserwowy,
  • majonez,
  • sól i pieprz do smaku.

Buraczki siostry Anastazji. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu. Przydadzą się do kotletów mielonychBuraczki siostry Anastazji. Przydadzą się do kotletów mielonych

Sałatka śledziowa to świetny pomysł na bożonarodzeniową przekąskę. Prawdziwa bomba smakowa

Do sałatki przyda się szklane, przezroczyste naczynie. Dzięki temu sałatka będzie się pięknie prezentowała na stole. Po jej przygotowaniu można dodatkowo posypać wierzch posiekaną natką pietruszki. Składniki można zmieniać w zależności od upodobań.

Przygotowanie:

  1. Umyj, obierz jabłka i pokrój razem z ogórkami w drobną kostkę.
  2. Filety śledziowe pokrój w kostkę.
  3. Przełóż pokrojone składniki do miski i dodaj dwie łyżki majonezu, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie całość.
  4. W przezroczystym naczyniu układaj warstwami starte buraki, masę śledziową, groszek konserwowy i utarty żółty ser. Wierzchnia warstwa powinna składać się z groszku i żółtego sera.
  5. Sałatkę po przygotowaniu można wstawić do lodówki na kilka godzin - dzięki temu składniki się przegryzą i całość nabierze jeszcze lepszego smaku.

Smacznego!

Jajka na kogel mogel ucieramy z cukrem.Kogel - mogel: deser z historią w tle. Kiedy był przygotowywany?

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: