Oczka anioła zrobisz w zaledwie 30 minut. Tak proste, że mogą stać się konkurencją dla pierniczków

Proste, kruche ciastka to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzą się też na świątecznym stole. Im szybciej się je robi, tym lepiej. Oczka anioła to właśnie taki przepis. Tak banalny, że można robić go częściej, a przy tym smakuje wspaniale.

Ciastka to wspaniałe dodatki do ciepłych napojów. Znajdą również swoje miejsce na świątecznym i imprezowym stole. Oczka anioła to niepowtarzalna i pyszna propozycja, która zachwyca nie tylko swoim smakiem, lecz także prostotą wykonania. Aby je zrobić, potrzebujesz zaledwie kilku składników i 30 minut. Co wpływa na ich obłędny smak? Domowe konfitury i dżemy, które dobrze smakują i wyglądają.

Najważniejsze w tym wypieku jest to, aby odpowiednio długo i dobrze wyrabiać ciasto. Ma być elastyczne, puszyste i jednolite. To cały sekret tak doskonałych ciastek. Mogą spokojnie stać się konkurencją dla bardzo popularnych w okresie świątecznym pierników.

Przepis na ciastka oczka anioła

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • jajko,
  • 200 g mąki,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • dżem truskawkowy,
  • konfitura śliwkowa,
  • cukier puder do posypania.
Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Sposób przygotowania:

  1. Masło dokładnie utrzyj z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Masa powinna być jednolita i delikatna.
  2. Następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj masę.
  3. Kolejnym krokiem jest przesianie do całości mąki pszennej i ziemniaczanej. Rób to stopniowo, cały czas mieszając. Następnie zagnieć ciasto rękami.
  4. Z przygotowanego ciasta uformuj mniejsze kawałki o wielkości orzecha włoskiego w kształcie kulek.
  5. Wszystkie mniejsze kawałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz i zrób mały otwór, w którym umieścisz dżem lub konfiturę.
  7. Ciasto wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10 minut.
  8. Po upieczeniu ostudź ciastka, a następnie posyp cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.