Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Racuchy drożdżowe to bardzo przyjemna świąteczna tradycja. Racuchy nie są skomplikowane w wykonaniu, ale jak to bywa z ciastem drożdżowym - czasami bywa kapryśne. Jak zatem zabrać się za racuszki, żeby były delikatne i puszyste? Zapamiętaj, że ciasto drożdżowe lubi ciepło - jeśli będziesz je wyrabiać zimnymi dłońmi, na pewno nie urośnie.
Obiad z pieczarkami: pieczone, smażone, gotowane? W każdej postaci pyszne!
Racuchy drożdżowe - przepis na wigilijne łakocie
Składniki na rozczyn:
- 150 ml letniego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
- 0,5 kh mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru zwykłego i waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę lub większy kubek. Następnie wkrusz do niego drożdże, dodaj mleko, mąkę oraz cukier i wymieszaj. Następnie odstaw na kilkanaście minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj sól, mleko oraz cukier i powoli wlewaj rozczyn.
- Dłonie ogrzej np. trzymając kubek z ciepłą herbatą i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się połączą, energicznie je zagnieć.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i nakładaj porcje ciasta na racuszki. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą zarumienione. Następnie przekręć je i smaż z drugiej strony na taki sam kolor.
Sałatki na święta - przepisy na świąteczne rarytasy, które zachwycą smakiem
Tak usmażone racuszki najlepiej smakują posypana cukrem pudrem.