Racuchy - przepis na wigilijne łakocie. Będą puszyste i delikatne, dzięki metodzie babci Jadzi. Chodzi o ręce

Wśród świątecznych przysmaków nie może zabraknąć delikatnych racuchów drożdżowych. Najlepsze robiły nasze babcie, a my dziś mamy dla was właśnie taki stary przepis. Co zrobić, żeby były delikatne i puszyste? Babcia zawsze powtarzała, że do racuchów trzeba mieć ciepłe ręce i serce.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Racuchy drożdżowe to bardzo przyjemna świąteczna tradycja. Racuchy nie są skomplikowane w wykonaniu, ale jak to bywa z ciastem drożdżowym - czasami bywa kapryśne. Jak zatem zabrać się za racuszki, żeby były delikatne i puszyste? Zapamiętaj, że ciasto drożdżowe lubi ciepło - jeśli będziesz je wyrabiać zimnymi dłońmi, na pewno nie urośnie. 

Zupa z pieczarekObiad z pieczarkami: pieczone, smażone, gotowane? W każdej postaci pyszne!

Racuchy drożdżowe - przepis na wigilijne łakocie

Składniki na rozczyn:

  • 150 ml letniego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto:

  • 0,5 kh mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru zwykłego i waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę lub większy kubek. Następnie wkrusz do niego drożdże, dodaj mleko, mąkę oraz cukier i wymieszaj. Następnie odstaw na kilkanaście minut, by drożdże zaczęły pracować.
  2. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj sól, mleko oraz cukier i powoli wlewaj rozczyn. 
  3. Dłonie ogrzej np. trzymając kubek z ciepłą herbatą i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się połączą, energicznie je zagnieć.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. 
  5. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i nakładaj porcje ciasta na racuszki. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą zarumienione. Następnie przekręć je i smaż z drugiej strony na taki sam kolor. 

Sałatka świątecznaSałatki na święta - przepisy na świąteczne rarytasy, które zachwycą smakiem

Tak usmażone racuszki najlepiej smakują posypana cukrem pudrem. 

Więcej o: