Menu bożonarodzeniowe zawiera wiele jarskich potraw. Jedną z nich jest kapusta z grochem. Jak przygotować to tradycyjne danie? Wystarczy połączyć wszystkie składniki, z których kluczowym będzie masło - to ono nada całości aksamitnej konsystencji. Kapustę z grochem można przygotować kilka dni przed świętami.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Kapusta z grochem - przepis na klasyczne danie wigilijne
Do kapusty z grochem będzie potrzebna cebula, masło, cukier, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Składniki:
- kilogram kiszonej kapusty,
- pół kilo grochu łuskanego,
- duża cebula,
- trzy łyżki masła,
- łyżeczka cukru,
- czubata łyżka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Kapusta z grochem to doskonałe połączenie smaków. Masło doda jej aksamitnej struktury
Przygotowaną gorącą kapustę z grochem można przełożyć do słoika, dobrze zakręcić i trzymać w lodówce przez kilka dni, dlatego tego dania nie trzeba przygotowywać na ostatnią chwilę, ale nawet cztery dni przed świętami.
Przygotowanie:
- Wypłucz groch i zalej wodą na noc. Kolejnego dnia odlej wodę, wypłucz ponownie groch i zalej czystą wodą. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj aż zmięknie.
- Pokrój kapustę na drobne kawałki.
- Rozgnieć połowę grochu i dodaj go do kapusty. Całość zalej wodą, dodaj majeranek, trochę soli i gotuj do momentu, kiedy kapusta zmięknie.
- Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
- Podsmaż na maśle pokrojoną cebulę i dodaj do niej pozostałą część grochu. Smaż całość przez chwilę i dodaj do podgotowanej kapusty.
- Do mieszanki dodaj pozostałe składniki i dopraw kapustę z grochem do smaku solą i pieprzem. Powinna mieć wyrazisty smak.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl