Kapusta z grochem - przepis na tradycyjne danie wigilijne. Jeden składnik sprawi, że będzie aksamitna

Kapusta z grochem to jedno z tradycyjnych dań, które pojawiają się na wigilijnym stole. Przedstawiamy przepis, z którym będziecie mogli przygotować doskonałą potrawę świąteczną o idealnej konsystencji. Składnik, który sprawia, że wychodzi przepysznie to masło.

Menu bożonarodzeniowe zawiera wiele jarskich potraw. Jedną z nich jest kapusta z grochem. Jak przygotować to tradycyjne danie? Wystarczy połączyć wszystkie składniki, z których kluczowym będzie masło - to ono nada całości aksamitnej konsystencji. Kapustę z grochem można przygotować kilka dni przed świętami. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Kapusta z grochem - przepis na klasyczne danie wigilijne

Do kapusty z grochem będzie potrzebna cebula, masło, cukier, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. 

Składniki:

  • kilogram kiszonej kapusty,
  • pół kilo grochu łuskanego,
  • duża cebula,
  • trzy łyżki masła,
  • łyżeczka cukru,
  • czubata łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Kapusta z grochem to doskonałe połączenie smaków. Masło doda jej aksamitnej struktury

Przygotowaną gorącą kapustę z grochem można przełożyć do słoika, dobrze zakręcić i trzymać w lodówce przez kilka dni, dlatego tego dania nie trzeba przygotowywać na ostatnią chwilę, ale nawet cztery dni przed świętami.

Przygotowanie:

  1. Wypłucz groch i zalej wodą na noc. Kolejnego dnia odlej wodę, wypłucz ponownie groch i zalej czystą wodą. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj aż zmięknie.
  2. Pokrój kapustę na drobne kawałki. 
  3. Rozgnieć połowę grochu i dodaj go do kapusty. Całość zalej wodą, dodaj majeranek, trochę soli i gotuj do momentu, kiedy kapusta zmięknie.
  4. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
  5. Podsmaż na maśle pokrojoną cebulę i dodaj do niej pozostałą część grochu. Smaż całość przez chwilę i dodaj do podgotowanej kapusty.
  6. Do mieszanki dodaj pozostałe składniki i dopraw kapustę z grochem do smaku solą i pieprzem. Powinna mieć wyrazisty smak.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: