Zupa ziemniaczana będzie smaczniejsza, jeśli zastosujesz trik znany z ogórkowej. Przyda się także korzenna przyprawa

Zupa ziemniaczana to prosty sposób na smaczny i tani posiłek, zwłaszcza kiedy znienacka złapie nas mały lub większy głód. Przepis jest bardzo prosty, ale trik z podsmażeniem warzyw na maśle wydobędzie mnóstwo ukrytych smaków. Warto także pamiętać, że przyprawą, która świetnie współgra z ziemniakami jest gałka muszkatołowa - nie musisz jej sobie żałować.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa ziemniaczana to pomysł na pyszny obiad, szczególnie kiedy za oknem zawieja i beznadzieja. Przepis jest banalny, ale żeby dodać zupie jeszcze więcej smaku, warto wcześniej podsmażyć warzywa. Oto szybki przepis na zupę ziemniaczaną w nowym wydaniu. 

Zupa ziemniaczana - przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • bulion lub lekki rosół
  • śmietana 18 proc.
  • sól, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa
  • do podania: grzanki lub chipsy z boczku
  • masło do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie warzyw obierz i pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce (z wyjątkiem ziemniaków).
  2. Przygotuj garnek i rozpuść w nim czubatą łyżkę masła. Dodaj warzywa i kiedy się lekko przyrumienią, dołóż ziemniaki. Podsmażaj na średnim ogniu przez 5-7 minut.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw do smaku przyprawami i zapraw zahartowaną śmietaną.
  4. Całość zmiksuj na gładki krem i podawaj z grzankami lub podsmażonym na chrupiąco boczkiem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.