Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa ziemniaczana to pomysł na pyszny obiad, szczególnie kiedy za oknem zawieja i beznadzieja. Przepis jest banalny, ale żeby dodać zupie jeszcze więcej smaku, warto wcześniej podsmażyć warzywa. Oto szybki przepis na zupę ziemniaczaną w nowym wydaniu.
Jak mrozić i rozmrozić pierogi, by zachowały idealny smak i były sprężyste?
Zupa ziemniaczana - przepis
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 niewielkie marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- por
- bulion lub lekki rosół
- śmietana 18 proc.
- sól, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa
- do podania: grzanki lub chipsy z boczku
- masło do smażenia
Sposób wykonania:
- Wszystkie warzyw obierz i pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce (z wyjątkiem ziemniaków).
- Przygotuj garnek i rozpuść w nim czubatą łyżkę masła. Dodaj warzywa i kiedy się lekko przyrumienią, dołóż ziemniaki. Podsmażaj na średnim ogniu przez 5-7 minut.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw do smaku przyprawami i zapraw zahartowaną śmietaną.
- Całość zmiksuj na gładki krem i podawaj z grzankami lub podsmażonym na chrupiąco boczkiem.
Tak sprawdzisz, czy zakwas na barszcz jest dobry. Wystarczą 3 elementy