Przepis na karpia Roberta Makłowicza. To ten sekretny składnik sprawi, że będzie aksamitnie delikatny

Święta coraz bliżej, dlatego przepisów na przygotowanie karpia nigdy za wiele. Robert Makłowicz przygotowuje tę rybę w oryginalnej marynacie. To ona nadaje miękkości i soczystości smażonej rybie. Kucharz jest nią zachwycony.

Robert Makłowicz znany jest z kulinarnych podróży, podczas których jest świadkiem przyrządzania miejscowych przepisów oraz sam próbuje swoich sił w kuchniach regionalnych. Poznaje tam różnego rodzaju przysmaki, niecodzienne połączenia, którymi chętnie dzieli się ze swoimi fanami w mediach społecznościowych i w programach telewizyjnych.

Na swoim oficjalnym kanale na YouTubie podzielił się przepisem na innowacyjnego karpia w wyjątkowej marynacie. Pomysł zaczerpnął z wizyty w Norymberdze.

W Norymberdze karpia tłustego marynuje się w czym? No w tym, z czego Norymberga słynie, czyli w piwie. [...] I wystarczy teraz, dosłownie na godzinę, takie karpiowe dzwonki w tymże piwie zanurzyć. Zwykłe piwo typu pilzneńskiego.
I taka marynata sprawia, również dzięki zawartości alkoholu w piwie i dzięki dwutlenkowi węgla, że to mięso nie tylko będzie miękkie, nie tylko będzie bardziej sprężyste, ale będzie również zupełnie pozbawione tego hipotetycznego, ewentualnego, mulistego smaku.
 

Przepis na karpia Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 4 dzwonki karpia,
  • 500 ml jasnego piwa,
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego,
  • mąka do panierowania,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Sposób przygotowania:

  1. Karpia umieść w dużej i wysokiej misce. Następnie zalej go piwem, wrzuć lekko zgniecione ziela angielskie. Pozostaw rybę do krótkiego, około godzinnego zamarynowania.
  2. Po tym czasie do miski wsyp mąkę z solą i pieprzem, do kolejnego naczynia wsyp bułkę tartą, a w jeszcze kolejnej misce roztrzep dokładnie jajko.
  3. Każdy kawałek karpia panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Następnie na głębokim i rozgrzanym oleju podsmaż rybę z dwóch stron na rumiany kolor.
  5. Karpia przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Więcej o: