Prosty przepis na pierniki. Będą delikatne i chrupiące, a to wszystko w mniej niż pół godziny

Pieczenie pierników to obowiązkowy element świątecznych przygotowań. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na pierniczki, które zrobisz w już w mniej niż pół godziny, łącznie z ich upieczeniem w piekarniku. Jak zrobić najlepsze świąteczne ciasteczka? Najlepiej już nastaw piekarnik.

Więcej prostych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ten prosty przepis na pierniczki powinien znać każdy miłośnik korzennych ciasteczek. Jeśli boisz się, że nie wyrobisz się ze wszystkim do świąt, zapamiętaj ten przepis, ponieważ aromatyczne ciasteczka zrobisz już pół godziny. Oto przepis na kryzysowe pierniczki dla zabieganych, z którymi poradzą sobie nawet dzieci.

Szybkie pierniczki - przepis dla zabieganych

Składniki:

  • 250 ml miodu
  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 średnie jajko
  • 130 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika (ok. 40 g)

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondelek i wlej do niego miód. Następnie dodaj cukier oraz przyprawę piernikową. Całość podgrzej i zamieszaj, by cukier się rozpuścił. 
  2. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sodę, wbij jajko i dołóż ciepłe masło. Następnie dodaj lekko przestudzony miód i zacznij zagniatać. 
  3. Ciasto przełóż na blat lub stolnicę i rozwałkuj na placek grubości ok. 4 mm. Następnie za pomocą foremek wycinaj wybrane kształty.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Pierniczki piecz partiami, każdą blachę ok. 5-6 minut. Kiedy ostygną, udekoruj je lukrem. Przechowuj w zamkniętym pojemniku lub słoiku. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA