Bezalkoholowy grzaniec - kluczowe są świeże owoce i dodatek przypraw. Te połączenia smakują najlepiej

W chłodne, zimowe dni nie może zabraknąć w naszej rutynie gorących naparów i napojów. Bezalkoholowy grzaniec sprawdzi się idealnie o każdej porze dnia. Wystarczy połączyć świeże owoce, takie jak cytrusy i maliny, z aromatycznymi i rozgrzewającymi przyprawami. Podany w ulubionym kubku poprawi humor i doda energii.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Synonimem świąt i zimowych wieczorów są gorące napoje, takie jak kakao, czekolada, herbaty i napary. Na liście nie może zabraknąć także grzańców - również bezalkoholowych. Mieszanka soczystych owoców i pełnych aromatów przypraw rozgrzeje oraz poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny dzień. 

Grzaniec bezalkoholowy - przepis na rozgrzewający napój 

W zimowym menu nie brakuje słodkich rarytasów, dań jednogarnkowych i rozgrzewających napojów. Na piedestale bez dwóch zdań króluje grzaniec, który najczęściej bazuje na ciepłym winie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować wersję bezalkoholową. Kluczowe są wtedy inne składniki, takie jak pomarańcze, jabłka, maliny, jeżyny czy żurawina. Aby uzyskać oryginalny smak, wystarczy dodać imbir, cynamon, goździki, miód, syrop z agawy lub anyż. Z powyższych składników może powstać wiele smacznych wersji napoju. Niektóre są jednak nie do przebicia. 

Zobacz wideo Liściasta herbata w torebkach. Idealnie sprawdzi się jako prezent!

Przepis na grzaniec bezalkoholowy bazujący na malinach

Składniki: 

  • pomarańcza, 
  • dwie torebki mocnej, czarnej herbaty, 
  • goździki, 
  • cytryna,
  • gałka muszkatołowa, 
  • domowy sok z malin i kilka owoców, np. w syropie. 

Sposób przygotowania: 

  1. Parzymy herbatę. 
  2. Sparzone cytrusy kroimy w plasterki, przekładamy do dużego kubka razem z malinami. Całość delikatnie miażdżymy widelcem. Dodajemy przyprawy i zalewamy herbatą. 
  3. Na koniec wlewamy syrop i dokładnie mieszamy. 
  4. Tak przygotowany grzaniec możemy dodatkowo przyozdobić suszonymi owocami lub gałązką rozmarynu. 

Grzaniec bezalkoholowy z jabłkami i imbirem

Składniki na cztery porcje: 

  • litr soku jabłkowego,
  • pomarańcza,
  • 500 ml wody,
  • 4 goździki,
  • 2 laski cynamonu,
  • 5 łyżek syropu malinowego,
  • kilka plasterków świeżego imbiru,
  • łyżka soku z cytryny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Z pomarańczy wyciskamy sok, imbir zaś obieramy i kroimy w plasterki. 
  2. Do rondelka wlewamy sok jabłkowy, pomarańczowy i wodę. 
  3. Dodajemy imbir, goździki, laski cynamonowe, syrop malinowy i sok z cytryny. Całość podgotowujemy na małym ogniu. 
  4. Tak przygotowany grzaniec przelewamy do szklanek i podajemy. 

Przepis na żurawinowy grzaniec bezalkoholowy

Składniki: 

  • szklanka soku żurawinowego,
  • łyżka rodzynek,
  • dwa plasterki imbiru,
  • 4 goździki,
  • laska cynamonu,
  • plasterek cytryny.

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. 
  2. Podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut, by składniki ładnie się przeniknęły. 
  3. Przelewamy do szklanki i delektujemy się smakiem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.