• Link został skopiowany

Majonez domowy - przepis, z którym wyjdzie idealnie jedwabisty. Zrobisz go w niecałe pół godziny

Oto przepis na majonez domowy, dzięki któremu przygotujecie doskonały dodatek do potraw. Jego wykonanie jest naprawdę proste - wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Ma niezwykle delikatną konsystencję, a smak po prostu zaskakuje.
Jak zrobić majonez?
Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl

Majonez to jeden z podstawowych dodatków do potraw, który świetnie podkreśla ich smak. Używa się go do różnych surówek, sałatek, śledzi, mięs i sosów. Mimo że można go znaleźć praktycznie w każdym sklepie, ten domowej roboty będzie miał o zdecydowanie lepszy smak. Jak zrobić majonez samodzielnie? Przepis jest naprawdę bardzo prosty. Wystarczy połączyć składniki w odpowiednich proporcjach.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Majonez domowy. Przepis na smakowity dodatek do potraw

Do przygotowania majonezu będzie potrzebne jajko, musztarda, ocet, olej, sól i pieprz oraz miód. Zamiast octu można użyć soku z cytryny.

Składniki:

  • duże jajko,
  • łyżka musztardy,
  • łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny,
  • szklanka oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka miodu.

Przygotowanie majonezu domowego nie zajmuje więcej niż pół godziny

Majonez wykonuje się w bardzo łatwy sposób. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach.

Przygotowanie:

  1. Sparz jajko wrzątkiem i wbij je do wysokiego naczynia.
  2. Dodaj musztardę, która uwydatni smak majonezu. W zależności od upodobań można użyć ostrej lub łagodnej.
  3. Następnie dodaj do mieszanki łyżeczkę octu lub soku z cytryny. 
  4. Dopraw całość solą i pieprzem. Wlej do majonezu łyżeczkę miodu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Na koniec wlej do mieszanki szklankę oleju - najlepszy będzie rzepakowy. Można też użyć oliwy z oliwek, ale ma ona intensywniejszy aromat i może zdominować smak majonezu. 
  6. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować mikserem.
  7. Przygotowany majonez można przechowywać w lodówce kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: