Majonez to jeden z podstawowych dodatków do potraw, który świetnie podkreśla ich smak. Używa się go do różnych surówek, sałatek, śledzi, mięs i sosów. Mimo że można go znaleźć praktycznie w każdym sklepie, ten domowej roboty będzie miał o zdecydowanie lepszy smak. Jak zrobić majonez samodzielnie? Przepis jest naprawdę bardzo prosty. Wystarczy połączyć składniki w odpowiednich proporcjach.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Majonez domowy. Przepis na smakowity dodatek do potraw
Do przygotowania majonezu będzie potrzebne jajko, musztarda, ocet, olej, sól i pieprz oraz miód. Zamiast octu można użyć soku z cytryny.
Składniki:
- duże jajko,
- łyżka musztardy,
- łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny,
- szklanka oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżeczka miodu.
Przygotowanie majonezu domowego nie zajmuje więcej niż pół godziny
Majonez wykonuje się w bardzo łatwy sposób. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach.
Przygotowanie:
- Sparz jajko wrzątkiem i wbij je do wysokiego naczynia.
- Dodaj musztardę, która uwydatni smak majonezu. W zależności od upodobań można użyć ostrej lub łagodnej.
- Następnie dodaj do mieszanki łyżeczkę octu lub soku z cytryny.
- Dopraw całość solą i pieprzem. Wlej do majonezu łyżeczkę miodu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Na koniec wlej do mieszanki szklankę oleju - najlepszy będzie rzepakowy. Można też użyć oliwy z oliwek, ale ma ona intensywniejszy aromat i może zdominować smak majonezu.
- Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować mikserem.
- Przygotowany majonez można przechowywać w lodówce kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl