Ciasto drożdżowe kruche babci Krysi. "Nadaje się i na pierożki z farszem, i na makowiec"

Są takie przepisy, które każdy powinien mieć zapisane w swoim notesie lub przepiśniku. Stanowią swoistą bazę do wielu potraw. Do tego grona z całą pewnością można zaliczyć ciasto drożdżowe kruche. Nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i do słodkich dań. Nam w redakcji udało się odnaleźć przepis, z którego zawsze korzystała babcia Krysia.

Więcej przepisów świątecznych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto drożdżowe kruche w czasie świąt jest nieocenione. Przydaje się zarówno do słodkich wypieków, jak i bardziej wytrawnych dań lub przekąsek. Dlatego warto mieć je pod ręką podczas bożonarodzeniowych przygotowań (ale nie tylko!). Jak zrobić takie ciasto? Poniżej znajdziecie przepis, z którego korzysta babcia jednej z naszych redaktorek.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na ekspresową szarlotkę z kremem waniliowym

Ciasto drożdżowe kruche - przepis, którego używa babcia Krysia

Składniki:

  • kostka masła,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 dag drożdży
  • pół szklanki (lub więcej) śmietany

Ciasto kruche jest idealną bazą do słodkich wypiekówPrzepis na kruche ciasto z dodatkami - musi je znać każda gospodyni

Sposób przygotowania:

Masło kroimy w małą kostkę, a mąkę mieszamy z solą w naczyniu i dorzucamy masło do suchych składników. Rozgniatamy lub siekamy jak na kruszonkę.

Drożdże zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilkanaście minut. Do miski z mąką i masłem dodajemy żółtka i śmietanę, a na końcu drożdże. Zagniatamy ciasto. Jego konsystencja powinna być "wolna", czyli luźna.

drożdżeDo czego wykorzystać drożdże? Mamy pomysł na śniadanie, obiad i deser

Dalszy proces przygotowania zależy od tego, co będziemy przygotowywać. Ciasto drożdżowe kruche doskonale nadaje się zarówno do pasztecików, pieczonych pierożków z farszem, jak i do makowca.

Więcej o: