Ciasto drożdżowe kruche babci Krysi. "Nadaje się i na pierożki z farszem, i na makowiec"

Są takie przepisy, które każdy powinien mieć zapisane w swoim notesie lub przepiśniku. Stanowią swoistą bazę do wielu potraw. Do tego grona z całą pewnością można zaliczyć ciasto drożdżowe kruche. Nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i do słodkich dań. Nam w redakcji udało się odnaleźć przepis, z którego zawsze korzystała babcia Krysia.

Więcej przepisów świątecznych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto drożdżowe kruche w czasie świąt jest nieocenione. Przydaje się zarówno do słodkich wypieków, jak i bardziej wytrawnych dań lub przekąsek. Dlatego warto mieć je pod ręką podczas bożonarodzeniowych przygotowań (ale nie tylko!). Jak zrobić takie ciasto? Poniżej znajdziecie przepis, z którego korzysta babcia jednej z naszych redaktorek.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na ekspresową szarlotkę z kremem waniliowym

Ciasto drożdżowe kruche - przepis, którego używa babcia Krysia

Składniki:

  • kostka masła,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 dag drożdży
  • pół szklanki (lub więcej) śmietany

Sposób przygotowania:

Masło kroimy w małą kostkę, a mąkę mieszamy z solą w naczyniu i dorzucamy masło do suchych składników. Rozgniatamy lub siekamy jak na kruszonkę.

Drożdże zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilkanaście minut. Do miski z mąką i masłem dodajemy żółtka i śmietanę, a na końcu drożdże. Zagniatamy ciasto. Jego konsystencja powinna być "wolna", czyli luźna.

Dalszy proces przygotowania zależy od tego, co będziemy przygotowywać. Ciasto drożdżowe kruche doskonale nadaje się zarówno do pasztecików, pieczonych pierożków z farszem, jak i do makowca.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.