Dlaczego tak lubimy wykwintne ciasteczka świąteczne? Moda na takie łakocie przybyła do nas raczej z kręgu kultury angloamerykańskiej, ale bardzo dobrze zadomowiła się w naszym kraju. W gruncie rzeczy mówimy tu o różnych rodzajach niewielkich ciasteczek, które kuszą doskonałym smakiem, ale też atrakcyjnym wyglądem. Równie istotna jest tu siła skojarzeń - ta zaś łączą niewielkie ciasteczka ze świątecznym stołem, choinką i atmosferą wzajemnej życzliwości.
Dlaczego jeszcze warto przygotować wykwintne ciasteczka świąteczne? Właśnie te niepozorne słodycze doskonale nadają się na gwiazdkowy prezent. Można je pięknie ozdobić tak, by nawet najdrobniejszymi elementami nawiązywały do atmosfery Bożego Narodzenia. Dodatkowo bez problemu zapakujemy je w woreczek przystrojony kokardką lub do ozdobnej puszki z metalu, która posiada gwiazdkowe akcenty.
Jak przygotować wykwintne ciasteczka świąteczne? Oczywiście przepisów jest wiele, bo i rodzajów takich ciastek wyliczyć można całkiem sporo. Mogą to być drobne wypieki kruche, maślane, korzenne, zbożowe lub wykonane z kleiku ryżowego. Istnieje możliwość przygotowania ich również w wersji fit, co jest cenne dla tych osób, które także w Boże Narodzenie chcą dbać o swoją formę i dietę.
Podstawowym wyborem będą jednak kruche lub półkruche ciasteczka świąteczne. Warto zadbać o to, by miały atrakcyjny kształt i przybranie. Do przygotowania stosunkowo prostych półkruchych ciasteczek świątecznych (80 - 100 szt.) potrzebne będą:
Jak przygotować wykwintne ciasteczka świąteczne krok po kroku? Najpierw należy wyjąć z lodówki masło i pokroić je na małe kawałki, które zmiękną pod wpływem temperatury. Następnie suche składniki łączymy w misce, po czym dodajemy jaja, masło i śmietanę. Całość po wymieszaniu powinna mieć sprężystą konsystencję taką, jaką posiada np. plastelina.
Ciasto najlepiej jest uformować w kulę i owinąć folią. Powinno ono trafić na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na osiem części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy pokrytej mąką o grubości ok. 3 - 4 mm. Świąteczny charakter pomogą nadać ciasteczkom właściwie dobrane foremki: mogą być to choinki, gwiazdki lub serduszka.
Ciasteczka wykładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do 150 stopni C. Czas pieczenia to kwadrans.
Ciasteczka powinny się lekko zarumienić. Potem trzeba je już tylko ozdobić. Najprościej będzie wykorzystać do tego lukier lub rozpuszczoną czekoladę, ale nie jest to reguła. Ciekawym pomysłem będzie zastosowanie lukru w różnych kolorach, co uczyni wypiek jeszcze bardziej atrakcyjnym.