Jak usmażyć wigilijnego karpia? W te święta będzie idealny. Oto najlepszy sposób na chrupiącą skórkę

Jak prawidłowo smażyć karpia na Wigilię? Aby był doskonale chrupiący, warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Podajemy wskazówki, które z pewnością będziecie mogli wykorzystać podczas świątecznych przygotowań.

W Boże Narodzenie menu jest przepełnione potrawami rybnymi. Smażony karp to jedno z podstawowych wigilijnych dań, które gości w święta na wielu polskich stołach. Jak prawidłowo usmażyć karpia? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać podczas jego przygotowań i co zrobić, aby miał idealnie chrupiącą skórkę.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Jak usmażyć karpia? Bardzo ważne będzie jego odpowiednie przygotowanie

Po odcięciu głowy, pozbyciu się łusek i wnętrzności należy podzielić na części. Kawałki karpia powinno się starannie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem. Następnie należy dokładnie obtoczyć je w mące i od razu układać na rozgrzanej patelni. Najlepiej jest smażyć karpia na oleju z odrobiną masła. Tłuszczu powinno być odpowiednio dużo - jeśli będzie go za mało, ryba nie usmaży się równomiernie. Poza tym trzeba zachować właściwe odległości między kawałkami. Opanierowaną rybę smaż z obu stron na złoty kolor.   

Ten przepis Karola Okrasy przekona cię do smaku karpia. Wszystko dzięki aromatycznej pierzynceTen przepis Okrasy przekona cię do smaku karpia. To dzięki aromatycznej pierzynce

W smażeniu liczy się przede wszystkim temperatura oleju

Karpia najlepiej smażyć na oleju rzepakowym, ponieważ ma on neutralny smak i aromat. Innym istotnym elementem jest temperatura smażenia. Tłuszcz powinien zostać rozgrzany do około 180 st. C. Kolejnym ważnym czynnikiem jest czas smażenia - powinien wynieść około sześciu minut z każdej strony. Rybę można zdjąć z patelni dopiero, kiedy będzie miała złocisty kolor. Usmażonego karpia dobrze jest ułożyć na ręczniku papierowym. Dzięki temu można szybko pozbyć się nadmiaru tłuszczu z ryby. Karpia najlepiej jest podawać z natką pietruszki i kromką świeżego chleba.  

Buraczki siostry Anastazji. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu. Przydadzą się do kotletów mielonychBuraczki siostry Anastazji. Przydadzą się do kotletów mielonych

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl    

Więcej o: