Jak usmażyć wigilijnego karpia? W te święta będzie idealny. Oto najlepszy sposób na chrupiącą skórkę

Jak prawidłowo smażyć karpia na Wigilię? Aby był doskonale chrupiący, warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Podajemy wskazówki, które z pewnością będziecie mogli wykorzystać podczas świątecznych przygotowań.

W Boże Narodzenie menu jest przepełnione potrawami rybnymi. Smażony karp to jedno z podstawowych wigilijnych dań, które gości w święta na wielu polskich stołach. Jak prawidłowo usmażyć karpia? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać podczas jego przygotowań i co zrobić, aby miał idealnie chrupiącą skórkę.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Jak usmażyć karpia? Bardzo ważne będzie jego odpowiednie przygotowanie

Po odcięciu głowy, pozbyciu się łusek i wnętrzności należy podzielić na części. Kawałki karpia powinno się starannie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem. Następnie należy dokładnie obtoczyć je w mące i od razu układać na rozgrzanej patelni. Najlepiej jest smażyć karpia na oleju z odrobiną masła. Tłuszczu powinno być odpowiednio dużo - jeśli będzie go za mało, ryba nie usmaży się równomiernie. Poza tym trzeba zachować właściwe odległości między kawałkami. Opanierowaną rybę smaż z obu stron na złoty kolor.   

W smażeniu liczy się przede wszystkim temperatura oleju

Karpia najlepiej smażyć na oleju rzepakowym, ponieważ ma on neutralny smak i aromat. Innym istotnym elementem jest temperatura smażenia. Tłuszcz powinien zostać rozgrzany do około 180 st. C. Kolejnym ważnym czynnikiem jest czas smażenia - powinien wynieść około sześciu minut z każdej strony. Rybę można zdjąć z patelni dopiero, kiedy będzie miała złocisty kolor. Usmażonego karpia dobrze jest ułożyć na ręczniku papierowym. Dzięki temu można szybko pozbyć się nadmiaru tłuszczu z ryby. Karpia najlepiej jest podawać z natką pietruszki i kromką świeżego chleba.  

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl    

Więcej o: