Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zimą w domowym menu królują rozgrzewające, sycące i treściwe dania. Warto wyróżnić buliony, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale i poprawiają humor nawet w najbrzydszą pogodę. Zupa grzybowo-rybna z łazankami według przepisu sióstr - Salomei i Anastazji to prawdziwy hit sezonu i ciekawa alternatywa dla wigilijnych klasyków.
Zupa grzybowo-rybna z łazankami według przepisu sióstr
Wśród klasycznych zup możemy wymienić zarówno aromatyczną grzybową - przygotowaną z własnoręcznie nazbieranymi rarytasami, czy bulion rybny. Siostry Anastazja i Salomea, które słyną z wyśmienitych, domowych przepisów postanowiły zrewolucjonizować i połączyć oba przepisy. Efektem jest niepowtarzalna i bogata w ciekawe składniki zupa grzybowo-rybna z łazankami.
Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne
Przepis sióstr na zupę grzybowo-rybną z łazankami
Składniki na zupę:
- litr bulionu warzywnego,
- 0,5 l zimnej wody,
- 0,5 kg fileta z karpia,
- cebula,
- łyżka oliwy,
- 50 g suszonych grzybów leśnych,
- łyżka masła,
- pęczek zielonej pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Składniki na łazanki:
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od namoczenia grzybów w zimnej wodzie - pozostawiamy na dwie godziny. Po tym czasie gotujemy z dodatkiem masła, aż zmiękną. Następnie odcedzamy i drobno kroimy. Ważne, by zachować wywar grzybowy.
- Cebulkę kroimy i podsmażamy na oliwie.
- Do garnka przelewamy bulion, dodajemy pokrojonego karpia i podsmażoną cebulkę - gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy wywar z grzybów, grzyby, sól i pieprz.
- Gotujemy przez kolejne 15 minut.
- Zupę przed podaniem posypujemy natkę pietruszki.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie łazanek - mąkę przesiewamy na stolnicę, w uformowanym kopczyku robimy wgłębienie, wbijamy jaja, wlewamy olej i solimy. Zagniatamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą, jędrną konsystencję.
- Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
- Następnie odcinamy małe kawałki, rozwałkowujemy i przy pomocy noża wycinamy małe łazanki.
- Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do czasu wypłynięcia na wierzch. Podajemy z zupą.
Przepis pochodzi ze strony siostra-anastazja.pl