Zupa grzybowo-rybna z łazankami według przepisu zakonnic. Kluczowym składnikiem jest bulion i dodatki

Przepis Siostry Anastazji i Salomei na zupę grzybowo-rybną z łazankami to prawdziwy rarytas. Receptura opiera się na najwyższej jakości składnikach i aromatycznych dodatkach. Kluczowy jest odpowiedni wybór ryby i własnoręczne przygotowanie domowych łazanek.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zimą w domowym menu królują rozgrzewające, sycące i treściwe dania. Warto wyróżnić buliony, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale i poprawiają humor nawet w najbrzydszą pogodę. Zupa grzybowo-rybna z łazankami według przepisu sióstr - Salomei i Anastazji to prawdziwy hit sezonu i ciekawa alternatywa dla wigilijnych klasyków. 

Zupa grzybowo-rybna z łazankami według przepisu sióstr 

Wśród klasycznych zup możemy wymienić zarówno aromatyczną grzybową - przygotowaną z własnoręcznie nazbieranymi rarytasami, czy bulion rybny. Siostry Anastazja i Salomea, które słyną z wyśmienitych, domowych przepisów postanowiły zrewolucjonizować i połączyć oba przepisy. Efektem jest niepowtarzalna i bogata w ciekawe składniki zupa grzybowo-rybna z łazankami.

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Przepis sióstr na zupę grzybowo-rybną z łazankami

Składniki na zupę: 

  • litr bulionu warzywnego,
  • 0,5 l zimnej wody,
  • 0,5 kg fileta z karpia,
  • cebula,
  • łyżka oliwy,
  • 50 g suszonych grzybów leśnych,
  • łyżka masła,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na łazanki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od namoczenia grzybów w zimnej wodzie - pozostawiamy na dwie godziny. Po tym czasie gotujemy z dodatkiem masła, aż zmiękną. Następnie odcedzamy i drobno kroimy. Ważne, by zachować wywar grzybowy. 
  2. Cebulkę kroimy i podsmażamy na oliwie. 
  3. Do garnka przelewamy bulion, dodajemy pokrojonego karpia i podsmażoną cebulkę - gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy wywar z grzybów, grzyby, sól i pieprz. 
  4. Gotujemy przez kolejne 15 minut. 
  5. Zupę przed podaniem posypujemy natkę pietruszki. 
  6. Kolejnym krokiem jest przygotowanie łazanek - mąkę przesiewamy na stolnicę, w uformowanym kopczyku robimy wgłębienie, wbijamy jaja, wlewamy olej i solimy. Zagniatamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą, jędrną konsystencję. 
  7. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. 
  8. Następnie odcinamy małe kawałki, rozwałkowujemy i przy pomocy noża wycinamy małe łazanki. 
  9. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do czasu wypłynięcia na wierzch. Podajemy z zupą.

Przepis pochodzi ze strony siostra-anastazja.pl

Więcej o: