Przedstawiamy przepis na klasyczny bigos. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale dość pracochłonne. Wyjątkowy aromat uzyskacie dodając do niego suszone śliwki, grzyby i jałowiec. Danie powinno zostać przygotowane dzień przed jego podaniem. Można je serwować z chlebem albo ziemniakami. Jak go zrobić? W bigosie najlepiej sprawdzą się łopatka i karkówka. Poza tym można dodać do niego kiełbasy i boczku.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na bigos myśliwski - doskonale syci i rozgrzewa
Jeśli nie macie suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami. Kluczowymi składnikami są tutaj suszone śliwki i jałowiec. To one dodadzą potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki:
- kilogram kapusty kiszonej,
- kilogram łopatki wieprzowej,
- pół kilo kiełbasy,
- pół szklanki bulionu wołowego,
- pół szklanki suszonych grzybów,
- dwie duże cebule,
- mały słoik koncentratu pomidorowego,
- kilka suszonych śliwek,
- kilka ziaren jałowca,
- łyżka majeranku,
- łyżeczka kminku,
- pieprz i sól do smaku.
Ten przepis Okrasy przekona cię do smaku karpia. To dzięki aromatycznej pierzynce
Aromatyczny bigos będzie najsmaczniejszym daniem w te święta
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną zalej wodą w garnku i gotuj aż zmięknie.
- Namocz i ugotuj grzyby. Pokrój je w paski.
- Pokrój w kostkę łopatkę wieprzową. Podsmaż mięso, dorzuć drobno pokrojoną cebulę, ziarna jałowca i bulion wołowy. Zalej całość szklanką wody. Duś do momentu aż mięso zmięknie.
- Pokrój suszone śliwki w paski.
- Przełóż mięso do kapusty. Dodaj do niej śliwki, pokrojoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy.
- Bigos przypraw majerankiem, solą, pieprzem, kminkiem i zagotuj całość. Gotuj potrawę na małym ogniu przez około piętnaście minut.
Smacznego!
Buraczki siostry Anastazji. Przydadzą się do kotletów mielonych
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl