-
Haps
-
Jak przygotować
- Bigos myśliwski. Przepis na solidne, rozgrzewające danie bożonarodzeniowe. Po prostu palce lizać!
Bigos myśliwski. Przepis na solidne, rozgrzewające danie bożonarodzeniowe. Po prostu palce lizać!
W święta na naszych stołach gości wiele potraw na bazie kapusty kiszonej. Jedną z nich jest tradycyjny bigos myśliwski. To przepyszne, rozgrzewające danie idealnie sprawdzi się w Boże Narodzenie. Jego przygotowanie zajmie wam niecałe dwie godziny.
Przedstawiamy przepis na klasyczny bigos. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale dość pracochłonne. Wyjątkowy aromat uzyskacie dodając do niego suszone śliwki, grzyby i jałowiec. Danie powinno zostać przygotowane dzień przed jego podaniem. Można je serwować z chlebem albo ziemniakami. Jak go zrobić? W bigosie najlepiej sprawdzą się łopatka i karkówka. Poza tym można dodać do niego kiełbasy i boczku.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na bigos myśliwski - doskonale syci i rozgrzewa
Jeśli nie macie suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami. Kluczowymi składnikami są tutaj suszone śliwki i jałowiec. To one dodadzą potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki:
- kilogram kapusty kiszonej,
- kilogram łopatki wieprzowej,
- pół kilo kiełbasy,
- pół szklanki bulionu wołowego,
- pół szklanki suszonych grzybów,
- dwie duże cebule,
- mały słoik koncentratu pomidorowego,
- kilka suszonych śliwek,
- kilka ziaren jałowca,
- łyżka majeranku,
- łyżeczka kminku,
- pieprz i sól do smaku.
Aromatyczny bigos będzie najsmaczniejszym daniem w te święta
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną zalej wodą w garnku i gotuj aż zmięknie.
- Namocz i ugotuj grzyby. Pokrój je w paski.
- Pokrój w kostkę łopatkę wieprzową. Podsmaż mięso, dorzuć drobno pokrojoną cebulę, ziarna jałowca i bulion wołowy. Zalej całość szklanką wody. Duś do momentu aż mięso zmięknie.
- Pokrój suszone śliwki w paski.
- Przełóż mięso do kapusty. Dodaj do niej śliwki, pokrojoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy.
- Bigos przypraw majerankiem, solą, pieprzem, kminkiem i zagotuj całość. Gotuj potrawę na małym ogniu przez około piętnaście minut.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl