Kopytka z serem. Kto ich nie kocha?! Takie danie to wspomnienie dzieciństwa na talerzu

Kopytka z serem to kuchnia naszych mam i babć, która pachnie ciepłem i wspomnieniami. Pyszne jedzenie, które można zrobić na kilka sposobów.

Kopytka z serem to klasyka kulinarna. Podsmażane, czy prosto z wody z okrasą – w sumie w każdej postaci kochane. Cudownie jest wracać do takich sprawdzonych przepisów i dzielić się nimi z kolejnymi pokoleniami. 

Jaki wybrać przepis na kopytka z serem?

To zawsze trudna decyzja, bo w Internecie i książkach kulinarnych mamy bardzo dużo możliwości. Wydaje się jednak, że najlepszym wyborem jest ten, który zbliżony jest najbardziej do klusek robionych przez nasze mamy i babcie. Tak więc wybierając przepis na kopytka z serem dobrze jest się kierować prostotą i smakiem.

Kopytka z serem i ziemniakami – łatwy i sprawdzony przepis

Jeśli mamy ochotę na kopytka z serem i ziemniakami, ta receptura będzie idealna. Niezbędne składniki:

  • ok. 500 g ziemniaków,
  • 150 g sera twarogowego półtłustego,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • jajko.

Ziemniaki obrane i umyte ugotować w osolonej wodzie. Następnie przecisnąć je wraz z serem przez praskę lub maszynkę do mięsa na drobnych oczkach. Dodać jajo, sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagnieść ciasto. Stolnicę lub dużą deskę do krojenia oprószyć mąką. Zrobić średniej szerokości wałeczek i kroić niewielkie kopytka. Zagotować osoloną wodę i pilnować, by woda po zagotowaniu, tylko lekko bulgotała. Włożyć ostrożnie kopytka do wody i gotować ok. 2 min od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kopytka z serem bez ziemniaków, czyli pierogi leniwe wg Ani Starmach

W tym przypadku również można znaleźć wiele receptur, jeśli nie mamy własnej sprawdzonej. Wówczas warto wypróbować dobre koncepcje znanych kucharzy. Kopytka z serem bez ziemniaków to po prostu pierogi leniwe, które są równie smaczne jak wersje z kartoflami. Oto składniki według pomysłu Ani Starmach:

  • 250 g tłustego, białego sera,
  • 125 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Ser rozdrobnij widelcem, wymieszaj z większością mąki, jajkiem i solą.
  2. Z ciasta ulep wałeczki i pokrój na kopytka.
  3. Wrzuć na wrzątek i gotuj aż wypłyną na powierzchnię.
  4. Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę, a po chwili cukier. Leniwe podawać ze słodką bułką tartą.

Puszyste kopytka z serem – dlaczego nie zawsze takie wychodzą?

Dużo zależy od samej mąki oraz ziemniaków. Nie zawsze więc główne znaczenie będzie miał sam przepis i jego wykonanie. Niestety czasem da się to stwierdzić dopiero później, gdy kluski są zrobione i ugotowane. Cudownie byłoby otrzymywać puszyste kopytka z serem za każdym razem, co jednak nie jest możliwe. Nie można się jednak zrażać, bo nawet jeśli wyjdą trochę bardziej twarde, to i tak z reguły będą przepyszne.

Jak zrobić kopytka z serem? Możesz tworzyć własne przepisy!

Jeśli kocha się gotowanie, to każda receptura, którą mamy z Internetu, książki kulinarnej, czy od kogoś z rodziny, powinniśmy traktować jako jedynie bazę. Nie należy bać się eksperymentów kulinarnych i dobrze jest sprawdzać, co można zmienić lub ulepszyć. Czasem też połączenia, które wychodzą z roztargnienia lub przez przypadek, okazują się najciekawsze.

Zobacz też: Zapomnij o mące. Ten składnik prawi, że naleśniki wyjdą lekkie, puszyste i sprężyste

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.