Sernik piernikowy - przepis na ciasto dwa w jednym. Masa serowa i korzenny spód to połączenie idealnie

Przepis na sernik piernikowy to idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Ciasto dwa w jednym to doskonałe proporcje delikatnego i puszystego sera w połączeniu z korzennym spodem. Efekt? Rozpływający się w ustach rarytas, który przygotujemy w zaledwie godzinę!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl 

Okres świąteczny to także czas na przygotowywanie słodkich wypieków i łakoci. Obok tradycyjnych przepisów nie może zabraknąć także nowości i oryginalnych receptur. Sernik piernikowy to strzał w dziesiątkę - połączenie dwóch smaków da powalająco smaczny efekt. 

Sernik piernikowy - rewelacyjny deser na święta 

Wśród tradycyjnych świątecznych przepisów nie może zabraknąć miejsca na słodkie eksperymenty. Idealną propozycją jest sernik piernikowy, czyli nic innego jak połączenie dwóch ciast - piernika i sernika. Przysłowiowe "niebo na talerzu" smakuje obłędnie, a do tego pięknie się prezentuje. Z kolej pieczenie pysznych warstw sprawi, że dom będzie przepięknie pachniał, co dodatkowo podkręci świąteczną atmosferę i wprawi domowników w dobry nastrój. 

Sernik piernikowy jest łatwy w przygotowaniu. Kluczowe są jednak składniki i proporcje - szczególnie w kruchym cieście piernikowym. Warto pamiętać także o doborze sera. Najlepiej sprawdzi się twaróg wielokrotnie zmielony lub ten z wiaderka. 

Zobacz wideo Przepis na sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny!

Przepis na świąteczny sernik piernikowy

Składniki na korzenne ciasto

  • 380 g mąki tortowej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 40 g przyprawy do piernika,
  • 300 g masła, 
  • 3 żółtka,
  • łyżeczka prawdziwego kakao,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową: 

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 2 małe jajka i trzy białka, które zostały z ciasta kruchego,
  • 50 g masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od piernikowego ciasta - do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, przyprawę korzenną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub rózgą. Następnie wbijamy żółtka i zimne, pokrojone na kawałki masło.  Wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce. 
  2. Po minimum 30 minutach wyciągamy ciasto, dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy ponownie do lodówki, drugą rozkładamy na wyłożonej papierem formie. Ciasto można także zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozprowadzić po dnie blaszki. Pieczemy w 190 stopniach przez około 10 minut. Chłodzimy. 
  3. Przygotowujemy masę serową - wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i dokładnie miksujemy, do uzyskania kremowej gładkiej warstwy. Ser przekładamy na spód piernikowy. Wierzch ciasta pokrywamy drugą częścią ciasta startego na tarce o dużych oczkach. 
  4. Tym razem zapiekamy ciasto w 170 stopniach przez około godzinę. 
  5. Sernik piernikowy dodatkowo pozostawiamy w zamkniętym piekarniku przez 20 minut. Później uchylamy drzwi i pozostawiamy do przestygnięcia. 
Więcej o: