Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Okres świąteczny to także czas na przygotowywanie słodkich wypieków i łakoci. Obok tradycyjnych przepisów nie może zabraknąć także nowości i oryginalnych receptur. Sernik piernikowy to strzał w dziesiątkę - połączenie dwóch smaków da powalająco smaczny efekt.
Sernik piernikowy - rewelacyjny deser na święta
Wśród tradycyjnych świątecznych przepisów nie może zabraknąć miejsca na słodkie eksperymenty. Idealną propozycją jest sernik piernikowy, czyli nic innego jak połączenie dwóch ciast - piernika i sernika. Przysłowiowe "niebo na talerzu" smakuje obłędnie, a do tego pięknie się prezentuje. Z kolej pieczenie pysznych warstw sprawi, że dom będzie przepięknie pachniał, co dodatkowo podkręci świąteczną atmosferę i wprawi domowników w dobry nastrój.
Sernik piernikowy jest łatwy w przygotowaniu. Kluczowe są jednak składniki i proporcje - szczególnie w kruchym cieście piernikowym. Warto pamiętać także o doborze sera. Najlepiej sprawdzi się twaróg wielokrotnie zmielony lub ten z wiaderka.
Zobacz wideo Przepis na sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny!
Przepis na świąteczny sernik piernikowy
Składniki na korzenne ciasto:
- 380 g mąki tortowej,
- 150 g cukru pudru,
- 40 g przyprawy do piernika,
- 300 g masła,
- 3 żółtka,
- łyżeczka prawdziwego kakao,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 2 małe jajka i trzy białka, które zostały z ciasta kruchego,
- 50 g masła,
- 120 g cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od piernikowego ciasta - do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, przyprawę korzenną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub rózgą. Następnie wbijamy żółtka i zimne, pokrojone na kawałki masło. Wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce.
- Po minimum 30 minutach wyciągamy ciasto, dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy ponownie do lodówki, drugą rozkładamy na wyłożonej papierem formie. Ciasto można także zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozprowadzić po dnie blaszki. Pieczemy w 190 stopniach przez około 10 minut. Chłodzimy.
- Przygotowujemy masę serową - wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i dokładnie miksujemy, do uzyskania kremowej gładkiej warstwy. Ser przekładamy na spód piernikowy. Wierzch ciasta pokrywamy drugą częścią ciasta startego na tarce o dużych oczkach.
- Tym razem zapiekamy ciasto w 170 stopniach przez około godzinę.
- Sernik piernikowy dodatkowo pozostawiamy w zamkniętym piekarniku przez 20 minut. Później uchylamy drzwi i pozostawiamy do przestygnięcia.