Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Najważniejsze jest ich odpowiednie wyrabianie. Ciasto będzie miało właściwą strukturę, kiedy pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Poza tym bardzo ważne są odpowiednie proporcje składników. Podajemy przepis, z którym przygotujecie doskonałe pierogi.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na ciasto na pierogi - będą idealnie elastyczne
Do przygotowania ciasta na pierogi będzie potrzebna tylko mąka pszenna, gorąca woda i łyżka soli.
Składniki:
- pół kilo mąki pszennej,
- szklanka gorącej wody,
- łyżka soli.
Buraczki siostry Anastazji. Przydadzą się do kotletów mielonych
Ciasto na pierogi zrobisz w okamgnieniu
Wykonanie ciasta na pierogi jest bardzo proste. Najważniejsze jest połączenie składników we właściwych proporcjach.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do miski. Wsyp łyżkę soli, dolewaj stopniowo gorącą wodę i zagniataj ciasto przez kilka minut, aby stało się elastyczne o jednolitej konsystencji. Nie powinno się kleić.
- Wyrobione ciasto pozostaw pod przykryciem na około pół godziny.
- Po tym czasie podziel ciasto na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj i wykrawaj kółka szklanką.
- Wycięte kawałki ciasta wypełniaj farszem i sklejaj porządnie brzegi. Układaj pierogi na desce posypanej mąką.
- Przygotowane pierogi można gotować od razu albo zamrozić.
- Wrzucaj pierogi partiami do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Co jakiś czas mieszaj je, aby nie przykleiły się do dna garnka.
- Pierogi należy gotować na małym ogniu przez około dwie minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj pierogi łyżką cedzakową.
Smacznego!
Ciasto na święta. Te z pewnością wyjdą idealnie
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl