Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dwanaście potraw wigilijnych to tradycja, która nadal gości w wielu domach. Obok karpia, pierogów i czerwonego barszczu z uszkami nie może zabraknąć także klusek z makiem. Ten nieco zapomniany świąteczny rarytas warto przygotować w oryginalnej formie - liczy się estetyczne podanie i słodkie dodatki.
Wigilijne menu to przede wszystkim tradycyjne dania i przepisy z babcinego zeszytu. W wielu domach w okresie bożonarodzeniowym nie podaje się już karpia, pierogów czy kapusty z grochem, a zastępuje łososiem, fikuśnymi przystawkami i lekkimi sałatkami. Warto jednak skusić się na tradycję w oryginalnym wydaniu, czyli kluski z makiem.
Kluski z makiem niegdyś były obowiązkowym elementem wigilijnego stołu. Dziś przepis jest nieco zapomniany i niedoceniany. Warto zatem odczarować dawny smak i podać w ciekawy sposób. Niezawodne okażą się słodkie dodatki takie jak suszone owoce, miód czy orzechy z kolei estetyczne i eleganckie podanie skusi gości do przetestowania dawnych rarytasów.
Składniki na kluski:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania: