Kluski z makiem - wigilijny rarytas wraca do łask. Odczaruj zapomniany przepis i podaj w nowej wersji

Kluski z makiem to przepis na wigilijny rarytas. Przepyszne danie jarskie przez lata królowało na świątecznym stole, teraz rzadko jest podawane. Warto zatem przywrócić do łask dawną recepturę i przygotować w nowej i oryginalnej wersji. Podane ze słodkimi dodatkami skradną serca młodych pokoleń.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dwanaście potraw wigilijnych to tradycja, która nadal gości w wielu domach. Obok karpia, pierogów i czerwonego barszczu z uszkami nie może zabraknąć także klusek z makiem. Ten nieco zapomniany świąteczny rarytas warto przygotować w oryginalnej formie - liczy się estetyczne podanie i słodkie dodatki.  

Kluski z makiem - tradycja w nowej odsłonie

Wigilijne menu to przede wszystkim tradycyjne dania i przepisy z babcinego zeszytu. W wielu domach w okresie bożonarodzeniowym nie podaje się już karpia, pierogów czy kapusty z grochem, a zastępuje łososiem, fikuśnymi przystawkami i lekkimi sałatkami. Warto jednak skusić się na tradycję w oryginalnym wydaniu, czyli kluski z makiem. 

Kluski z makiem niegdyś były obowiązkowym elementem wigilijnego stołu. Dziś przepis jest nieco zapomniany i niedoceniany. Warto zatem odczarować dawny smak i podać w ciekawy sposób. Niezawodne okażą się słodkie dodatki takie jak suszone owoce, miód czy orzechy z kolei estetyczne i eleganckie podanie skusi gości do przetestowania dawnych rarytasów. 

Zobacz wideo Świąteczne leniwe z makiem

Przepis na tradycyjne kluski z makiem z ciekawymi dodatkami

Składniki na kluski: 

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • jajko,
  • 100 g mąki,
  • sól. 

Dodatkowo: 

  • 200 g masy makowej,
  • miód,
  • suszone owoce i orzechy,
  • 50 g mleka,
  • łyżka masła. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, skrobię, jajko i szczyptę soli. Ugniatamy na jednolite ciasto. Kule dzielimy na cztery części, a z każdej formujemy wałek. Przy pomocy noża wycinamy kluseczki. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. 
  2. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około cztery minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i studzimy. 
  3. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem. Dodajemy masę makową i dokładnie mieszamy. 
  4. Kluseczek podajemy z masą makową, dodatkiem miodu i ulubionych bakalii. 
  5. Wskazówka - ciekawym wariantem jest dodanie maku do ciasta. 
Więcej o: