Kompot z suszu to tradycyjny napój podawany w Polsce podczas wieczerzy wigilijnej. Ma charakterystyczny, gorzkawy smak i owocowy aromat. Można go przyprawiać cynamonem, goździkami, imbirem i skórkami cytrusów. Suszone owoce symbolizują dostatek, długowieczność, pokój i miłość. Jak zrobić ten klasyczny napój? Oto prosty przepis.
Suszone owoce w wigilijnym napoju sprawdzą się o wiele lepiej od wędzonych. Te drugie posiadają intensywniejszy posmak, który nie przez wszystkich jest lubiany. Do kompotu z suszu przydadzą się, oprócz niżej wymienionych owoców, suszone morele. Napój powinien być gotowany w odpowiednio dużym garnku, ponieważ owoce podczas gotowania zwiększą swoją objętość.
Kompot z suszu przed podaniem powinno się przecedzić przez sitko - wtedy będzie bardziej klarowny. Owoce z kompotu można jeść oddzielnie jako deser albo podawać jako dodatek do ciasta. Do napoju można dodać, poza wymienionymi składnikami, skórkę pomarańczy oraz imbir. Zamiast miodu można użyć daktyli.
Składniki:
Przygotowanie:
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl