Kompot z suszu na Wigilię. Tradycyjny przepis na napój, który nastroi was na Boże Narodzenie

Kompot z suszu na Wigilię to jeden z elementów, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przedstawiamy tradycyjny przepis na ten wigilijny napój. Aromatyczny, z cytrusową nutą, będzie świetnie komponował się z innymi potrawami.

Kompot z suszu to tradycyjny napój podawany w Polsce podczas wieczerzy wigilijnej. Ma charakterystyczny, gorzkawy smak i owocowy aromat. Można go przyprawiać cynamonem, goździkami, imbirem i skórkami cytrusów. Suszone owoce symbolizują dostatek, długowieczność, pokój i miłość. Jak zrobić ten klasyczny napój? Oto prosty przepis.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Kompot z suszu na Wigilię - wybierać wędzone czy suszone owoce?

Suszone owoce w wigilijnym napoju sprawdzą się o wiele lepiej od wędzonych. Te drugie posiadają intensywniejszy posmak, który nie przez wszystkich jest lubiany. Do kompotu z suszu przydadzą się, oprócz niżej wymienionych owoców, suszone morele. Napój powinien być gotowany w odpowiednio dużym garnku, ponieważ owoce podczas gotowania zwiększą swoją objętość.

Wigilijny kompot z suszonych owoców z tymi dodatkami będzie jeszcze bardziej aromatyczny

Kompot z suszu przed podaniem powinno się przecedzić przez sitko - wtedy będzie bardziej klarowny. Owoce z kompotu można jeść oddzielnie jako deser albo podawać jako dodatek do ciasta. Do napoju można dodać, poza wymienionymi składnikami, skórkę pomarańczy oraz imbir. Zamiast miodu można użyć daktyli.

Składniki:

  • dwa litry wody,
  • szklanka suszonych śliwek,
  • szklanka suszonych jabłek,
  • szklanka suszonych gruszek,
  • skórki z dwóch cytryn,
  • garść rodzynek,
  • cynamon,
  • kilka goździków,
  • dwie łyżki płynnego miodu.

Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku. Zdjęcie ilustracyjneUszka z grzybami - przepis na najlepsze wigilijne uszka do czerwonego barszczu

Kompot z suszu dobrze jest podawać na ciepło. Zrobisz go w nieco ponad pół godziny

Przygotowanie:

  1. Suszone śliwki, jabłka, gruszki, skórki cytryny, rodzynki i cynamon włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Gotuj kompot na małym ogniu przez około pół godziny. Wyjmij skórkę cytryny.
  3. Na koniec dodaj do kompotu dwie łyżki miodu - miód można pominąć, jeżeli chcesz otrzymać bardziej gorzki smak kompotu.
  4. Kompot prezentuje się najlepiej w przezroczystych szklankach.

Buraczki siostry Anastazji. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu. Przydadzą się do kotletów mielonychBuraczki siostry Anastazji. Przydadzą się do kotletów mielonych

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: