Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań, a te z kolei najlepiej smakują przygotowane według sprawdzonych babcinych receptur. Na piedestale królują pierogi, a kluczem ich wyjątkowego smaku jest pachnący i soczysty farszy z kiszonej kapusty i grzybów.
Czerwony barszcz, uszka, pierniki, makowiec, kompot z suszu - wszystkie te dania to tradycyjne przysmaki wigilijne, w bożonarodzeniowym okresie królują na stołach. Nie może zabraknąć także pierogów z kapustą i grzybami. Bazą jest odpowiednio przygotowane ciasto, z kolej farsz to mieszanka swojskich produktów i przypraw. Jak zatem przygotować to flagowe danie? Jak mawia babcia Zosia - pierogi przysłowiowa to bułka z masłem, kluczowe są jednak najlepszej jakości składniki.
Czego zatem będziemy potrzebować? Najważniejsza jest kapusta - najlepiej smakuje ta domowej produkcji z dodatkiem marchewki, jednak zakupiona w zaufanym warzywniaku czy straganie również się sprawdzi. Kolejnym składnikiem są grzyby - tutaj także warto sięgnąć po te własnoręcznie nazbierane i ususzone, chodzi głównie o jakość i ceny - produkt sklepowy, szczególnie w okresie świąt często osiąga zawrotne kwoty.
Sposób przygotowania: