Śledzie po kaszubsku ze słodką nutką. Nie możesz zapomnieć o śliwkach i pewnym kontrowersyjnym składniku z sernika

Śledzie po kaszubsku to rewelacyjna przekąska na każdą okazję, nie tylko na Boże Narodzenie. Przepis jest bardzo prosty, ale nie każdy wie, że smak sosu pomidorowego do śledzi fantastycznie podkręcają suszone śliwki i pewien składnik, który wielu z nas wydłubuje z sernika. Chodzi o rodzynki. Bez nich śledzie po kaszubsku będą po prostu dobre, a z nimi - fantastyczne.

Więcej przepisów na śledzie i inne świąteczne ryby znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Śledzie po kaszubsku to hit wielu rodzinnych imprez i zawsze wychodzą idealnie dzięki odpowiednim proporcjom oraz dodatkowi suszonych śliwek, które przełamują nieco kwaśny smak ogórków i sosu pomidorowego. Żeby jednak jeszcze podkręcić smak śledzi, warto dodać trochę rodzynek. W pierwszej chwili to połączenie dla niektórych może wydawać się dziwne, jednak zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i na świątecznym stole położyć półmisek z tymi pysznymi śledziami. 

Bigos myśliwskiBigos myśliwski - przepis na świąteczne danie. Po prostu palce lizać!

Śledzie po kaszybsku - przepis jeszcze lepszy

Składniki:

  • 5-6 solonych płatów śledziowych (żeby łącznie ważyły ok. 500 g)
  • 3 średnie białe cebule
  • 3 większe ogórki kiszone
  • 8-10 suszonych śliwek
  • niewielka garść rodzynek
  • koncentrat pomidorowy
  • pikantny ketchup
  • sól, cukier, pieprz
  • olej 

Sposób wykonania:

  1. Filety śledziowe włóż do miski i zalej wodą. Mocz je do momentu, aż ich słoność będzie ci odpowiadać. Podczas moczenia zmieniaj co jakiś czas wodę. 
  2. Przygotuj dużą patelnię lub szeroki rondel. Rozgrzej w nim dość sporą ilość oleju, tak by przykrywał całe dno na wysokość ok. 3-5 mm. Na tym oleju zeszklij cebulę posiekaną w piórka. Uważaj jednak, żeby jej nie spalić - ma się jedynie zezłocić. 
  3. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone w drobne paski śliwki oraz rodzynki. Zmniejsz moc palnika, dodaj koncentrak oraz ketchup i ogórki pokrojone w paski lub kostkę. Duś na niewielkim ogniu przez kilka minut, następnie dopraw do smaku przyprawami.
  4. Namoczone śledzie pokrój  na mniejsze kawałki i włóż do miski. Zalej je sosem, wymieszaj i włóż do słoików lub podawaj od razu po lekkim ostygnięciu. Najlepiej smakują trzeciego dnia. Przechowuj je oczywiście w lodówce. 

PierogiNowa wersja wigilijnych pierogów. Farsz z kaszy podkręci słodki owoc

Więcej o: