Lepsze ciasteczka na święta nie istnieją. Kakaowe szyszki zrobisz w chwilę, a smakują lepiej niż spełnione marzenia

Jeśli szukasz prostego przepisu na świąteczne ciasteczka, a pierniki i amoniaczki ci się już znudziły, koniecznie wypróbuj przepis na kakaowe szyszki. Te ciasteczka są banalne w wykonaniu i wyglądają bardzo apetycznie, dlatego będą stanowić fantastyczną ozdobę świątecznego stołu. Oto najprostszy i najlepszy przepis na świąteczne ciasteczka.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Potrzebny przepis na najlepsze świąteczne ciasteczka? Proszę bardzo! Kakaowe szyszki nie tylko smakują, ale także wyglądają, szczególnie oprószone cukrem pudrem, który sprawia imitację śniegu na prawdziwych sosnowych szyszkach. Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję - sa naprawdę fenomenalne. 

Kluski z makiemPrzepis na kluski z makem - zapomniany rarytas wraca na wigilijny stół

Szyszki kakaowe - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (typ 500 lub 650)
  • 100 g masła (musi być miękkie)
  • 4 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 50 ml oleju roślinnego

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj.
  2. Do innej miski włóż ciepłe masło i za pomocą miksera zacznij je ucierać. Dodawaj stopniowo cukier puder. Kiedy uzyskasz już jasną i puszystą masę, wbij jajko i dodaj olej. Ponownie zmiksuj, aż składniki się połączą. 
  3. Utartą masę dodaj do mąki i energicznie zagnieć ciasto. Kiedy będzie już gładkie i jednolite, uformuj je w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. godzinę. 
  4. Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki i odrywaj z kuli mniejsze kawałki (o wielkości śliwki) i lekko spłaszcz je w dłoniach. Następnie ostrym nożem zrób nacięcia, które będą przypominały łuski szyszek. 
  5. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

PierogiNowa wersja wigilijnych pierogów. Farsz z kaszy podkręci słodki owoc

Więcej o: