W którym momencie powinno się solić wodę na ziemniaki? Ten sposób pozwoli zmniejszyć rachunki za gaz

Gotowanie ziemniaków to tylko z pozoru bardzo proste zadanie. Warto pamiętać, że moment solenia wody, w której będziemy przygotowywali warzywa, ma bardzo duże znaczenie. Zależy od niego między innymi to, ile czasu potrwa ich gotowanie.

Gotowanie ziemniaków składa się z banalnie prostych czynności. Wystarczy wrzucić obrane i umyte ziemniaki do garnka z osoloną wodą? Niekoniecznie. Dodawanie soli na początku może sprawić, że czas gotowania znacznie się wydłuży. Poza tym można w ten sposób uszkodzić garnek, w którym gotujemy ziemniaki. Który moment jest najlepszy na dodanie soli?

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Sól to niezbędna przyprawa podczas gotowania. Warto wiedzieć, jak używać jej prawidłowo

To właśnie dzięki soli potrawy nabierają właściwego smaku. Sól dostarcza organizmowi niezbędnych elektrolitów, ale lepiej z nią nie przesadzać, ponieważ w nadmiarze może zaszkodzić. Jak właściwie ją stosować? Podczas przyrządzania potraw liczy się przede wszystkim moment, w którym je posolimy. Warto pamiętać, że słona woda gotuje się o wiele dłużej od nieosolonej. Może to spowodować niepotrzebne zużycie energii i tym samym wyższe rachunki. 

Popeyes w 2023 roku otworzy w Polsce pierwsze lokaleMcDonald's musi zakasać rękawy? W Polsce pojawi się nowy fast food

Syp sól na gorącą wodę. Dodana do zimnej może zniszczyć garnek

Sól wsypana do zimnej wody w garnku ze stali nierdzewnej może spowodować, że w garnku powstaną tęczowe ślady. W ten sposób uszkadza się wnętrze garnka, może to prowadzić nawet do jego rdzewienia. Poza tym jedzenie, które w nim gotujemy, może zacząć przywierać i przypalać się. Z tego powodu powinno się solić gorącą wodę, a nie zimną. Wiele osób soli ją od razu, ponieważ chce jak najszybciej ugotować obiad. W ten sposób popełnia błąd. Najlepiej jest zastosować zawsze taką kolejność - kiedy woda zaczyna się gotować, dodajemy sól.

Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku. Zdjęcie ilustracyjneUszka z grzybami - przepis na najlepsze wigilijne uszka do czerwonego barszczu

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: