Do tego piernika nie potrzebujesz nawet miksera. Bez dojrzewania i czekania. Zrobisz go na ostatnią chwilę

Przygotowując świąteczne potrawy liczy się każda minuta. Czasem jednak zabraknie czasu nawet na takie ciasto, jakim jest piernik. Nic straconego. Z tym przepisem zrobisz go w ekspresowym tempie między robieniem sałatek.

Piernik to ciasto, które najbardziej kojarzy się z okresem zimowym i świątecznym. Jest to nic innego jak wypiek, który składa się z podstawowych składników wykorzystywanych do ciastek, a jego smak dopełniają aromatyczne korzenne przyprawy. Jego nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", które oznacza pieprzny.

Świąteczny piernik wielu kojarzy się z długim dojrzewaniem i czekaniem na, to kiedy będzie gotowy. Czas jednak tak szybko leci, że czasem może zabraknąć doby na przygotowanie wszystkiego na czas. W takim okresie bardzo pomocne są przepisy, które można wykonać błyskawicznie między gotowaniem barszczu lub składaniem sałatki. Taka właśnie jest receptura na ten piernik, dlatego warto zapisać go w swoim cukierniczym zeszycie. Jego przygotowanie można połączyć z gotowaniem innej potrawy, a wyciąganie miksera nie będzie konieczne.

Przepis na ratunkowy świąteczny piernik

Składniki na ciasto

  • pół szklanki mleka,
  • 230 g miodu,
  • 120 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 280 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • starta skórka z pomarańczy lub cytryny,
  • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.

Składniki na lukier

  • 2 łyżki wody,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • sok z cytryny.
Zobacz wideo Krokiety jajeczne

Sposób przygotowania

  1. Składniki potrzebne do zrobienia piernika wyjmij odpowiednio wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
  2. Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Z cytryny lub pomarańczy zetrzyj skórkę.
  3. Do rondelka wlej mleko, miód oraz umieść masło. Wszystko podgrzej do rozpuszczenia masła. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  4. Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj cukier i roztrzep. Dodaj wcześniej startą skórkę i wymieszaj. Następnie wlej zawartość rondelka i ponownie połącz z sobą składniki.
  5. Do suchych składników wlewaj pomału mokre produkty cały czas mieszając. Masa powinna być jednolita, bez grudek.
  6. Tortownicę lub keksówkę wysmaruj delikatnie masłem i oprósz bułką tartą, następnie wlej ciasto.
  7. Blaszkę umieść w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 45-50 minut do suchego patyczka.
  8. Gdy ciasto się piecze przygotuj lukier. Wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszaj.
  9. Kiedy wypiek będzie gotowy ostudź go i pokryj lukrem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA