-
Haps
-
Jak przygotować
- Do tego piernika nie potrzebujesz nawet miksera. Bez dojrzewania i czekania. Zrobisz go na ostatnią chwilę
Do tego piernika nie potrzebujesz nawet miksera. Bez dojrzewania i czekania. Zrobisz go na ostatnią chwilę
Przygotowując świąteczne potrawy liczy się każda minuta. Czasem jednak zabraknie czasu nawet na takie ciasto, jakim jest piernik. Nic straconego. Z tym przepisem zrobisz go w ekspresowym tempie między robieniem sałatek.
Piernik to ciasto, które najbardziej kojarzy się z okresem zimowym i świątecznym. Jest to nic innego jak wypiek, który składa się z podstawowych składników wykorzystywanych do ciastek, a jego smak dopełniają aromatyczne korzenne przyprawy. Jego nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", które oznacza pieprzny.
Świąteczny piernik wielu kojarzy się z długim dojrzewaniem i czekaniem na, to kiedy będzie gotowy. Czas jednak tak szybko leci, że czasem może zabraknąć doby na przygotowanie wszystkiego na czas. W takim okresie bardzo pomocne są przepisy, które można wykonać błyskawicznie między gotowaniem barszczu lub składaniem sałatki. Taka właśnie jest receptura na ten piernik, dlatego warto zapisać go w swoim cukierniczym zeszycie. Jego przygotowanie można połączyć z gotowaniem innej potrawy, a wyciąganie miksera nie będzie konieczne.
Przepis na ratunkowy świąteczny piernik
Składniki na ciasto
- pół szklanki mleka,
- 230 g miodu,
- 120 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 280 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- starta skórka z pomarańczy lub cytryny,
- łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.
Składniki na lukier
- 2 łyżki wody,
- pół szklanki cukru pudru,
- sok z cytryny.
Zobacz wideo Krokiety jajeczne
Sposób przygotowania
- Składniki potrzebne do zrobienia piernika wyjmij odpowiednio wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Z cytryny lub pomarańczy zetrzyj skórkę.
- Do rondelka wlej mleko, miód oraz umieść masło. Wszystko podgrzej do rozpuszczenia masła. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj cukier i roztrzep. Dodaj wcześniej startą skórkę i wymieszaj. Następnie wlej zawartość rondelka i ponownie połącz z sobą składniki.
- Do suchych składników wlewaj pomału mokre produkty cały czas mieszając. Masa powinna być jednolita, bez grudek.
- Tortownicę lub keksówkę wysmaruj delikatnie masłem i oprósz bułką tartą, następnie wlej ciasto.
- Blaszkę umieść w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 45-50 minut do suchego patyczka.
- Gdy ciasto się piecze przygotuj lukier. Wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszaj.
- Kiedy wypiek będzie gotowy ostudź go i pokryj lukrem.