Ciężko wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez smakowitych wypieków z makiem. Bez wątpienia jednym, z tych, na które czekamy najbardziej, jest strucla makowa nazywana także makowcem. Sprawdź, jak ja przygotować.
Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Do przygotowania strucli makowej będziesz potrzebować kilku składników. Poniżej znajdziesz listę wszystkich niezbędnych produktów:
Przygotowywanie ciasta zacznij od zrobienia rozczynu. Pokrusz drożdże i dodaj do nich łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz odrobinę soli. Kolejny krokiem będzie zalanie składników ciepłym mlekiem. Później wymieszaj całość i odstaw mieszankę i przykryj miskę ściereczką. Następnie przesiej do miski mąkę, dodaj jajka, masło oraz wsyp resztkę cukru, dodaj rozczyn i zagnieć całe ciasto. Należy je wyrabiać, aż będzie elastyczne, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli za gęste trochę wody.
Zagnieć z ciasta kulkę i odłóż ja w ciepłe miejsce na 40 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na prostokąt. Rozsmaruj na całej powierzchni ciasta masę makową, a następnie zwiń w rulon i rozsmaruj na wierzchu jajko. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu się ciasta możesz posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem oraz udekorować posiekanymi orzechami.
Zobacz też: Placki na święta, czyli bożonarodzeniowe słodkości. Sprawdź, co warto przygotować na ostatnią chwilę