Strucla z makiem. Najprostszy przepis na świąteczny klasyk

Strucla z makiem to jedno z tych ciast, które kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. To klasyk, który wydaje się dość prosty, ale kluczowe jest odpowiednio przygotowane ciasto drożdżowe. Mamy przepis, z którym poradzą sobie nawet amatorzy.

Ciężko wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez smakowitych wypieków z makiem. Bez wątpienia jednym, z tych, na które czekamy najbardziej, jest strucla makowa nazywana także makowcem. Sprawdź, jak ja przygotować. 

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

Strucla drożdżowa z makiem. Łatwy przepis na świąteczny wypiek 

Do przygotowania strucli makowej będziesz potrzebować kilku składników. Poniżej znajdziesz listę wszystkich niezbędnych produktów:

  • dwie szklanki mąki plus mąka do podsypania,
  • 25 g drożdży,
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • dwa jajka plus jedno do posmarowania przed pieczeniem,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 400 g masy makowej.

Przepis na struclę z makiem z puszki. Jak zrobić makowiec - krok po kroku 

Przygotowywanie ciasta zacznij od zrobienia rozczynu. Pokrusz drożdże i dodaj do nich łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz odrobinę soli. Kolejny krokiem będzie zalanie składników ciepłym mlekiem. Później wymieszaj całość i odstaw mieszankę i przykryj miskę ściereczką. Następnie przesiej do miski mąkę, dodaj jajka, masło oraz wsyp resztkę cukru, dodaj rozczyn i zagnieć całe ciasto. Należy je wyrabiać, aż będzie elastyczne, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli za gęste trochę wody. 

Zagnieć z ciasta kulkę i odłóż ja w ciepłe miejsce na 40 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na prostokąt. Rozsmaruj na całej powierzchni ciasta masę makową, a następnie zwiń w rulon i rozsmaruj na wierzchu jajko. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu się ciasta możesz posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem oraz udekorować posiekanymi orzechami. 

Zobacz też: Placki na święta, czyli bożonarodzeniowe słodkości. Sprawdź, co warto przygotować na ostatnią chwilę

Więcej o:
Copyright © Agora SA