Rolada biszkoptowa z makiem. Bardziej puszysta i delikatna niż zwykły makowiec. Skradnie wam serca

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości. Bez wątpienia ciastem, które kojarzy się nam z Bożym Narodzeniem, jest makowiec. Co jednak kiedy tradycyjna strucla makowa już się nam znudził? Warto spróbować przygotować ciasto biszkoptowe z makiem. Sprawdź, jak je zrobić.

Makowiec na biszkopcie to świetna alternatywa dla drożdżowej strucli makowej. Ciasto biszkoptowe z makiem będzie delikatniejsze i lżejsze. Doskonale sprawdzi się, jako słodka przekąska do kawy, czy herbaty. 

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Ciasto biszkoptowe z makiem. Jak je przygotować? 

Przygotowanie ciasta biszkoptowego z makiem nie powinno sprawić ci większych trudności. Poniżej znajdziesz listę wszystkich produktów potrzebnych do przygotowania biszkoptu:  

  • cztery jajka,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • trzy łyżki stołowe cukru,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • dwie łyżki stołowe mąki ziemniaczanej,
  • dwie łyżki oleju.

Do ciasta możesz użyć gotowej masy makowej, którą kupisz w większości sklepów spożywczych i supermarketach, jeśli jednak chcesz przygotować ją samodzielnie, przepis na nią znajdziesz TUTAJ

Makowiec na biszkopcie. Jak należy upiec biszkopt - instrukcja krok po kroku

Na początku musisz oddzielić żółta od białek i zmiksować białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Podczas ubijania białek stopniowo dodawaj do nich cukier, a następnie po kolei każde z żółtek. Kolejnym krokiem będzie dodanie do masy mąki oraz proszku do pieczenia. Później wymieszaj całość, a na koniec dodaj olej. Następnie ciasto możesz przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz je przez około 40 minut. Po tym czasie wyciągnij biszkopt z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Na koniec wyłóż masę makową na ciasto i powoli zacznij zwijać biszkopt wzdłuż dłuższej krawędzi. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem. Możesz także pokroić biszkopt, a masę makową przekładać pomiędzy jego warstwami. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA