Makowiec na biszkopcie to świetna alternatywa dla drożdżowej strucli makowej. Ciasto biszkoptowe z makiem będzie delikatniejsze i lżejsze. Doskonale sprawdzi się, jako słodka przekąska do kawy, czy herbaty.
Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowanie ciasta biszkoptowego z makiem nie powinno sprawić ci większych trudności. Poniżej znajdziesz listę wszystkich produktów potrzebnych do przygotowania biszkoptu:
Do ciasta możesz użyć gotowej masy makowej, którą kupisz w większości sklepów spożywczych i supermarketach, jeśli jednak chcesz przygotować ją samodzielnie, przepis na nią znajdziesz TUTAJ.
Na początku musisz oddzielić żółta od białek i zmiksować białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Podczas ubijania białek stopniowo dodawaj do nich cukier, a następnie po kolei każde z żółtek. Kolejnym krokiem będzie dodanie do masy mąki oraz proszku do pieczenia. Później wymieszaj całość, a na koniec dodaj olej. Następnie ciasto możesz przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz je przez około 40 minut. Po tym czasie wyciągnij biszkopt z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Na koniec wyłóż masę makową na ciasto i powoli zacznij zwijać biszkopt wzdłuż dłuższej krawędzi. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem. Możesz także pokroić biszkopt, a masę makową przekładać pomiędzy jego warstwami.