Do rogalików z makiem potrzeba przede wszystkim masy makowej. Gdzie można ja dostać? W dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych lub supermarketach. Masę makową znajdziemy także w sklepach internetowych. Puszka masy makowej kosztuje około 10 złotych.
Drożdżowe rogaliki to przysmak, od którego ciężko się oderwać. Jak przygotować je samodzielnie w domu, aby móc delektować się nie tylko wspaniałym smakiem, ale też czuć w domu niepowtarzalny zapach, który znamy z dzieciństwa? Do upieczenia rogalików potrzebujesz:
Przygotowywanie rogalików zaczynamy od rozkruszenia drożdży i połączenia ich z odrobiną cukru, szczyptą soli, łyżeczką mąki oraz ciepłego mleka. Po zmieszaniu wszystkich składników odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie roztapiamy masło w garnku i czekamy, aż przestygnie. Kolejnym krokiem jest przesianie mąki do dużej miski, wsypanie do niej cukru i dodanie jednego jajka. Później dodaj zaczyn oraz roztopione masło i zacznij ugniatać ciasto dłonią. Kiedy ciasto będzie już elastyczne, formujemy z niego kulę i przykrywamy czystą ściereczką na 30-40 minut, aby wyrosło. Po jego urośnięciu dzielimy je na części i zaczynamy rozwałkowywać, a następnie kroić je na trójkąty. Na szerszej części trójkąta kładziemy łyżeczkę maku i zwijamy ku rogowi. Kiedy już uformujesz wszystkie rogaliki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Rogaliki włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około pół godziny. Po upieczeniu poczekaj, aż trochę przestygną i polej je lukrem.
Jeśli wolisz kruche rogaliki z makiem, to mamy dla ciebie łatwy przepis. Do wykonania tych słodkości będziesz potrzebować tylko:
Jak z tych produktów wyczarować pyszne kruche rogaliki? Włóż do miski wszystkie składniki i wymieszaj w jednolitą masę. Następnie odstaw ją na godzinę do lodówki, aby stwardniała, dzięki temu łatwo będzie się ją wałkować. Po upływie godziny podziel ciasto na cztery części i rozwałkuj każdą z nich. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość kilku milimetrów. Pokrój je na trójkąty. Na szerszej części nakładamy łyżeczkę maku i zawijamy w kierunku wierzchołka. Po uformowaniu wszystkich rogalików układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Po wyciągnięciu rogalików z piekarnika czekamy, aż trochę przestygną i polewamy je lukrem.