Farsz do pierogów wigilijnych z kaszy gryczanej. Oryginalne nadzienie, które podbija podniebienia

Podajemy przepis na farsz do pierogów wigilijnych z kaszy gryczanej. Jest niezwykle prosty w wykonaniu, a jego smak zachwyci każdego. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali tylko kaszy, sera, jajka i cebuli.

Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na farsz do pierogów wigilijnych, dobrze trafiłeś. Przedstawiamy przepis na nadzienie z kaszy gryczanej. Będzie ono smakowitą odmianą w świątecznym, kulinarnym repertuarze. Jak zrobić taki farsz? To bardzo proste - wystarczy ugotować kaszę i połączyć ją z resztą składników. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Farsz do pierogów wigilijnych - przepis na niecodzienne połączenie smaków

Nadzienie do pierogów powinno mieć dość wyrazisty smak, dlatego przed ich nadziewaniem dobrze jest sprawdzić, czy nie brakuje soli i pieprzu. Do przygotowania farszu będziecie potrzebowali jedynie kaszy, sera, cebuli i jajka.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy gryczanej,
  • ćwierć kilo sera twarogowego tłustego,
  • dwie średniej wielkości cebule,
  • duże jajko,
  • dwie łyżki oleju roślinnego,
  • dwie szczypty soli,
  • łyżeczka pieprzu.

Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku. Zdjęcie ilustracyjneUszka z grzybami - przepis na najlepsze wigilijne uszka do czerwonego barszczu

Pierogi z kaszą gryczaną będą bardzo oryginalnym daniem na wigilijnym stole

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę gryczaną i odstaw do wystudzenia.
  2. Posiekaj drobno cebulę i usmaż ją na oleju, aby się zrumieniła.
  3. Dodaj do kaszy cebulę, biały ser, dwie szczypty soli i łyżeczkę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Spróbuj farsz - powinien być wyrazisty w smaku. Jeżeli tak nie jest, dodaj jeszcze odrobinę soli i pieprzu.
  4. Do farszu dodaj jajko i ponownie wymieszaj całość. Farsz powinien być dość zwarty.
  5. Tak przygotowanym farszem nadziewaj pierogi i gotuj je przez minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. 
  6. Pierogi z kaszą gryczaną można zrobić kilka dni przed świętami. W dniu kolacji wigilijnej wystarczy wstawić je do piekarnika posmarowane olejem roślinnym na kwadrans.

Smacznego!

Sałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Szybka i prosta. Zachwyca pikantną nutąSałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Zachwyca pikantną nutą

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: