Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na farsz do pierogów wigilijnych, dobrze trafiłeś. Przedstawiamy przepis na nadzienie z kaszy gryczanej. Będzie ono smakowitą odmianą w świątecznym, kulinarnym repertuarze. Jak zrobić taki farsz? To bardzo proste - wystarczy ugotować kaszę i połączyć ją z resztą składników.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Farsz do pierogów wigilijnych - przepis na niecodzienne połączenie smaków
Nadzienie do pierogów powinno mieć dość wyrazisty smak, dlatego przed ich nadziewaniem dobrze jest sprawdzić, czy nie brakuje soli i pieprzu. Do przygotowania farszu będziecie potrzebowali jedynie kaszy, sera, cebuli i jajka.
Składniki:
- pół szklanki kaszy gryczanej,
- ćwierć kilo sera twarogowego tłustego,
- dwie średniej wielkości cebule,
- duże jajko,
- dwie łyżki oleju roślinnego,
- dwie szczypty soli,
- łyżeczka pieprzu.
Uszka z grzybami - przepis na najlepsze wigilijne uszka do czerwonego barszczu
Pierogi z kaszą gryczaną będą bardzo oryginalnym daniem na wigilijnym stole
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę gryczaną i odstaw do wystudzenia.
- Posiekaj drobno cebulę i usmaż ją na oleju, aby się zrumieniła.
- Dodaj do kaszy cebulę, biały ser, dwie szczypty soli i łyżeczkę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Spróbuj farsz - powinien być wyrazisty w smaku. Jeżeli tak nie jest, dodaj jeszcze odrobinę soli i pieprzu.
- Do farszu dodaj jajko i ponownie wymieszaj całość. Farsz powinien być dość zwarty.
- Tak przygotowanym farszem nadziewaj pierogi i gotuj je przez minutę od momentu wypłynięcia na wierzch.
- Pierogi z kaszą gryczaną można zrobić kilka dni przed świętami. W dniu kolacji wigilijnej wystarczy wstawić je do piekarnika posmarowane olejem roślinnym na kwadrans.
Smacznego!
Sałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Zachwyca pikantną nutą
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl