Orzeszki - przepis na tyci ciasteczka z PRL. Wymarzone łakocie do pochrupania przy choince

Orzeszki to malutkie, kruche ciasteczka obficie wypełnione pysznym kremem. W czasach PRL był to obowiązkowy element świątecznego stołu i na pewno wielu z nas pamięta, jak piekły je nasze babcie w tej śmiesznej patelni. Dziś mamy dla was przepis na orzeszki z kremem, który rozpływa się w ustach. Niektórzy twierdzą, że orzeszki smakują najlepiej przy świetle choinkowych lampek.

Więcej pysznych świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Orzeszki to ciasteczka niemal kultowe i obok pierniczków i kokosanek należą do najczęściej spotykanych na świątecznych stołach. Oprósz wyjątkowego smaku mają także inną zaletę - skorupki z kruchego ciasta możesz upiec dużo wcześniej, by przed świętami oszczędzić sobie pracy. Dziś zdradzimy przepis na ciasteczka, które swoim smakiem zaprowadzą cię do krainy dziecięcych marzeń.

Jak suszyć pomarańcze na choinkę?Jak suszyć pomarańcze na choinkę? To proste jak bułka z masłem

Orzeszki - przepis na tyci ciasteczka

Kruche skorupki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 żółtko
  • 2 całe jajka
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany

Krem:

  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki mleka

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę, dodaj sodę i wymieszaj. Następnie dodaj jajka, żółtko, zimne masło i śmietanę. Zacznij siekać składniki nożem, następnie energicznie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na 20 minut.
  2. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i odrywaj z niego niewielki kulki. Każdą z nich włóż do patelni do pieczenia orzeszków, wcześniej porządnie nagrzanej. Patelnię zamknij i piecz skorupki, aż nabiorą złotego koloru.
  3. Przygotuj krem. W rondelku rozpuść margarynę z mlekiem i cukrem. Zagotuj i zdejmij z ognia. Następnie stopniowo wsypuj mleko w proszku i zmiksuj na gładki krem. 
  4. Kiedy krem lekko ostygnie, za pomocą łyżeczki nadziewaj połówki orzeszków. Przykryj je drugą połówką i pyszne ciasteczka gotowe.

Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson / zdjęcie ilustracyjneDiabelskie ciasto czekoladowe Nigelli, które smakuje niebiańsko. Potrzebujesz dobrego kakao i konkretnego cukru

Więcej o: