Orzeszki - przepis na tyci ciasteczka z PRL. Wymarzone łakocie do pochrupania przy choince

Orzeszki to malutkie, kruche ciasteczka obficie wypełnione pysznym kremem. W czasach PRL był to obowiązkowy element świątecznego stołu i na pewno wielu z nas pamięta, jak piekły je nasze babcie w tej śmiesznej patelni. Dziś mamy dla was przepis na orzeszki z kremem, który rozpływa się w ustach. Niektórzy twierdzą, że orzeszki smakują najlepiej przy świetle choinkowych lampek.

Więcej pysznych świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Orzeszki to ciasteczka niemal kultowe i obok pierniczków i kokosanek należą do najczęściej spotykanych na świątecznych stołach. Oprósz wyjątkowego smaku mają także inną zaletę - skorupki z kruchego ciasta możesz upiec dużo wcześniej, by przed świętami oszczędzić sobie pracy. Dziś zdradzimy przepis na ciasteczka, które swoim smakiem zaprowadzą cię do krainy dziecięcych marzeń.

Orzeszki - przepis na tyci ciasteczka

Kruche skorupki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 żółtko
  • 2 całe jajka
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany

Krem:

  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki mleka

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę, dodaj sodę i wymieszaj. Następnie dodaj jajka, żółtko, zimne masło i śmietanę. Zacznij siekać składniki nożem, następnie energicznie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na 20 minut.
  2. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i odrywaj z niego niewielki kulki. Każdą z nich włóż do patelni do pieczenia orzeszków, wcześniej porządnie nagrzanej. Patelnię zamknij i piecz skorupki, aż nabiorą złotego koloru.
  3. Przygotuj krem. W rondelku rozpuść margarynę z mlekiem i cukrem. Zagotuj i zdejmij z ognia. Następnie stopniowo wsypuj mleko w proszku i zmiksuj na gładki krem. 
  4. Kiedy krem lekko ostygnie, za pomocą łyżeczki nadziewaj połówki orzeszków. Przykryj je drugą połówką i pyszne ciasteczka gotowe.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.