Bieszczadzkie placki biją na głowę te ziemniaczane. W cieście znajdziesz kiszony przysmak

Placki warzywne to przysmaki niejednego domu. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, za to ich smak jest powalający. To bieszczadzkie danie według wielu osób jest nawet lepsze od placków ziemniaczanych. Dlaczego? Wszystko za sprawą kiszonego dodatku.

Fuczki, o których jest mowa, to danie z kuchni bieszczadzkiej. Z wyglądu przypominają wszystkim znane placki ziemniaczane, jednak robione są z nieco innych składników. Co je wyróżnia i dlaczego niektórzy uważają, że ta wersja jest lepsza? Przede wszystkim sposób przygotowania. Pomimo że wyglądają znajomo, ich skład bardzo różni się od standardowych placków. Podstawą tego dania jest ciasto naleśnikowe, do którego dodaje się poszatkowaną kapustę kiszoną. Gdy składniki się połączą, smaży się je na głębokim oleju. Fuczki podaje się w towarzystwie sosu jogurtowego z dodatkiem majonezu lub z domowym sosem pieczarkowym.

Przepis na fuczki z sosem jogurtowym

Składniki:

  • 300 g kiszonej kapusty,
  • cebula,
  • szklanka mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mleka,
  • jajko,
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • olej,
  • ząbek czosnku,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajko i mleko. Miksuj do momentu, aż składniki się połączą.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj. Następnie dodaj do przygotowanego ciasta.
  3. Cebulę obierz, poszatkuj w drobną kostkę i również umieść w cieście.
  4. Całość przypraw według uznania. Na patelni rozgrzej tłuszcz, na którym za pomocą łyżki formuj cienkie placki na wzór tych ziemniaczanych.
  5. Każdy placuszek smaż z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe fuczki przekładaj na ręcznik papierowy, aby wypił nadmiar oleju.
  6. Jogurt naturalny umieść w miseczce i dodaj do niego majonezu. Wsyp sól, pieprz, majeranek i zioła prowansalskie. Czosnek przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj.
  7. Przygotowane placki podawaj na ciepło z dodatkiem sosu.
Więcej o: