Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przypominamy najprostsze metody, które zapobiegną katastrofie

Jajka to jeden z bazowych składników w kuchni. Niestety, zdarzają się kulinarne wpadki, takie jak dodanie nieświeżej sztuki do ciasta czy jajecznicy. Jak zatem sprawdzić ich świeżość? Okazuje się, że to banalnie proste i obejdzie się bez rozbijania skorupki. Pomocne są tajemnicze kody, połysk i sztuczka ze szklanką wody.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nieświeże jajka to prawdziwy koszmar w kuchni. Aby tego uniknąć, wystarczy zastosować kilka trików, które ułatwią zidentyfikować trefne sztuki. Poza rozpoznaniem tajemniczego szyfru na skorupce warto także znać podstawowe prawa fizyki!

Jak sprawdzić, że jajka są świeże?Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Podajemy pięć sposobów

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? 

Prawdziwym koszmarem każdego kucharza jest nieświeża żywność. Czasami pomimo odpowiedniego przechowywania, trafiają się trefne sztuki. Wśród nich można wyróżnić podstawowy produkt, jakim są jajka. Jak zatem rozpoznać ich świeżość? Obejdzie się bez rozbijania skorupki, warto jednak zwrócić uwagę na kilka czynników. 

Pierwszą złotą zasadą jest kierowanie się zapachem. Jeśli jajko wzbudza na tej płaszczyźnie wątpliwości, może oznaczać to, że się zepsuło. To bardzo nieprzyjemny i charakterystyczny odór, a wszystko przez wytworzony siarkowodór. Takich produktów lepiej szybko pozbyć się z mieszkania i szczególnie uważać by się nie rozbiło!

Inną wskazówką są tajemnicze kody zapisane na skorupce jajek. Jeśli widzisz literę A, oznacza to, że są świeże i nieuszkodzone. Kolejna litera w alfabecie oznacza z kolei, że jajka są drugiej klasy jakości lub zostały specjalnie schłodzone, by przedłużyć ich termin wartości. Warto zatem unikać jaj oznaczonych B. C informuje o jajkach przeznaczonych do produkcji przemysłowej. 

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Jak rozpoznać nieświeże jajka - test z wodą jest bezkonkurencyjny

Sprawdzoną metodą, którą stosuje większość gospodyń i kucharzy, jest oczywiście test w szklance wody. Wystarczy zanurzyć jajko w cieczy i obserwować, co się stanie. Jeśli jest świeże, opadnie na dno, z kolei zepsuta sztuka będzie dryfować na powierzchni. To podstawy fizyki znane z podstawówki, jednak wiele osób zapomina, że trik na sprawdzenie świeżości jajek może być tak prosty. 

Warto dodać, że wiele powie nam także sama skorupka, Jeśli nienaturalnie się błyszczy i jest wyjątkowo gładka, możemy spodziewać się nieświeżej niespodzianki. Skorupka świeżego jajka zazwyczaj jest matowa i chropowata. 

Skorupka jajaCzy odkładać skorupki jaj z powrotem do opakowania? Możesz sobie zaszkodzić

Więcej o: