Dewolaje z serem to rarytas dla każdego, kto lubi nadziewane kawałki mięsa. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Pomysłów na to, co włożyć do środka, jest bardzo wiele. Znajdź swój ulubiony!
Pyszne i soczyste mięso jest świetnym składnikiem obiadu. Nadziewane mięsiwo kochają zarówno dzieci jak i dorośli. Przedstawiamy jeden z polecanych przepisów na dewolaje z serem, ale też i szynką, masłem i czosnkiem.
Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 100 g masła, 2 ząbki czosnku, łyżeczka ulubionych przypraw do mięs, sól i pieprz, 8 plasterków szynki, 8 plasterków sera morskiego lub goudy, masło klarowane, 3 jajka, mąka, bułka tarta.
Przygotowanie:
Już wiadomo! Oczywiście można zrobić wg powyższego przepisu bez szynki – wówczas mamy tylko serowo – ziołowy smak. Gdy już wiemy, jak zrobić dewolaje z serem, można też zastanowić się nad ulubionymi gatunkami sera i wybierać te, które lubimy najbardziej. Oprócz różnego rodzaju serów żółtych, można użyć również serów pleśniowych lub połączenia jednych i drugich. Ważne, by dodać to, co lubimy najbardziej.
Nie wszyscy są miłośnikami mięsa drobiowego ze względu na smak lub z uwagi na alergię. Możliwe jest więc wykonanie takich roladek np. z karkówki. Jak zrobić dewolaje z serem i pieczarkami, w postaci roladek z karkówki, dzieli się Jacek Kuroń.
Składniki: cebula, 500 g pieczarek, 4 kotlety z karkówki po ok. 130 g każdy, 100 g ulubionego żółtego sera, olej roślinny, mąka pszenna, sól, pieprz.
Wykonanie:
Tak więc dewolaje z masłem i serem można zrobić analogicznie jak roladki z serem i pieczarkami. Jeśli zdecydujemy się na taką opcję dobrze jest zwrócić uwagę na skład produktu, który wybieramy. Masło powinno być bez dodatków roślinnych, mieć 82-83% tłuszczu z mleka / śmietanki. Ser zaś – bez chemii i konserwantów oraz innych szkodliwych składników. Niektórzy robią dewolaje z serkami topionymi – to jednak nie najlepszy wybór, gdyż serki topione z reguły należą do produktów słabych jakościowo, z dużą ilością soli i polepszaczy smaku.
Odpowiedź jest prosta – metoda jest w zasadzie taka sama, jak podane już w przepisach. Jak zrobić dewolaje z serem i ogórkiem jest jedną z wielu opcji przygotowania tego rodzaju dania. Niezależnie od tego, czym nadziewamy mięso, bezwzględnie należy mieć na uwadze jakość produktu – i wcale nie chodzi tutaj o wysoką cenę. Istotne jest, by decydować się na rzeczy bez sztucznych barwników, konserwantów itp.
Zobacz też: Kiełbasa nacinana jest Polakom doskonale znana. Za oceanem robi furorę. "Nie wierzę"