Dewolaje z serem to idealny sposób by zaskoczyć bliskich wykwintnym obiadem. Musisz jednak pamiętać o tym jak je smażyć!

Dewolaje z serem to świetna wariacja na temat zwykłego, tradycyjnego dewolaja z masłem i ziołami. Możliwości na ciekawe nadzienie jest jednak więcej!

Dewolaje z serem to rarytas dla każdego, kto lubi nadziewane kawałki mięsa. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Pomysłów na to, co włożyć do środka, jest bardzo wiele. Znajdź swój ulubiony!

Co zrobić, by schab był soczysty? Robert Makłowicz wykonuje jedną czynnośćSchab suchy jak żarty w "Familiadzie"? Patent Makłowicza zmienia wszystko

Przepis na dewolaje z serem i nie tylko!

Pyszne i soczyste mięso jest świetnym składnikiem obiadu. Nadziewane mięsiwo kochają zarówno dzieci jak i dorośli. Przedstawiamy jeden z polecanych przepisów na dewolaje z serem, ale też i szynką, masłem i czosnkiem.

Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 100 g masła, 2 ząbki czosnku, łyżeczka ulubionych przypraw do mięs, sól i pieprz, 8 plasterków szynki, 8 plasterków sera morskiego lub goudy, masło klarowane, 3 jajka, mąka, bułka tarta.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Przygotowanie:

  1. Do masła w temperaturze pokojowej dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięsa, sól, pieprz i wymieszać.
  2. Filety umyć i osuszyć. Przekroić na pół przez szerokość, rozbić lekko.
  3. Każdy filet posmarować masłem z przyprawami, położyć plasterek szynki i sera, zawinąć w rulon. Rulon ponownie obsypać przyprawami, obtoczyć w mące, jajkach i bułce tartej.
  4. Smażyć na maśle klarowanym. Odsączyć na ręcznikach papierowych.

Jak zrobić dewolaje z serem?

Już wiadomo! Oczywiście można zrobić wg powyższego przepisu bez szynki – wówczas mamy tylko serowo – ziołowy smak. Gdy już wiemy, jak zrobić dewolaje z serem, można też zastanowić się nad ulubionymi gatunkami sera i wybierać te, które lubimy najbardziej. Oprócz różnego rodzaju serów żółtych, można użyć również serów pleśniowych lub połączenia jednych i drugich. Ważne, by dodać to, co lubimy najbardziej.

Czy wiesz, jak zrobić dewolaje z serem i pieczarkami? Sprawdź ten przepis!

Nie wszyscy są miłośnikami mięsa drobiowego ze względu na smak lub z uwagi na alergię. Możliwe jest więc wykonanie takich roladek np. z karkówki. Jak zrobić dewolaje z serem i pieczarkami, w postaci roladek z karkówki, dzieli się Jacek Kuroń.

Składniki: cebula, 500 g pieczarek, 4 kotlety z karkówki po ok. 130 g każdy, 100 g ulubionego żółtego sera, olej roślinny, mąka pszenna, sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju. Gdy będzie gorący, dodać cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Po zrumienieniu cebuli, dodać pieczarki pokrojone również pokrojone w kostkę. Smażyć do odparowania wody z grzybów. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Karkówkę rozbić jak najcieniej, uważając, by nie zrobiła się w mięsie dziura. Na rozklepany kotlet nałożyć masę pieczarkową i słupek żółtego sera.
  4. Zebrać brzegi roladki, zwinąć rulon. Można spiąć roladkę wykałaczkami.
  5. Roladki obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Włożyć roladki do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez ok. 15 – 20 minut.

Cudowne i soczyste dewolaje z masłem i serem – musisz spróbować!

Tak więc dewolaje z masłem i serem można zrobić analogicznie jak roladki z serem i pieczarkami. Jeśli zdecydujemy się na taką opcję dobrze jest zwrócić uwagę na skład produktu, który wybieramy. Masło powinno być bez dodatków roślinnych, mieć 82-83% tłuszczu z mleka / śmietanki. Ser zaś – bez chemii i konserwantów oraz innych szkodliwych składników. Niektórzy robią dewolaje z serkami topionymi – to jednak nie najlepszy wybór, gdyż serki topione z reguły należą do produktów słabych jakościowo, z dużą ilością soli i polepszaczy smaku. 

gołąbkiGołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym. Klucz to sparzenie kapusty

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić dewolaje z serem i ogórkiem?

Odpowiedź jest prosta – metoda jest w zasadzie taka sama, jak podane już w przepisach. Jak zrobić dewolaje z serem i ogórkiem jest jedną z wielu opcji przygotowania tego rodzaju dania. Niezależnie od tego, czym nadziewamy mięso, bezwzględnie należy mieć na uwadze jakość produktu – i wcale nie chodzi tutaj o wysoką cenę. Istotne jest, by decydować się na rzeczy bez sztucznych barwników, konserwantów itp. 

Zobacz też: Kiełbasa nacinana jest Polakom doskonale znana. Za oceanem robi furorę. "Nie wierzę"

Więcej o: