Jak z kompotu z suszu zrobić rasowy napój? Przyda się kilka przypraw i jeden tajemny składnik

Kompot z suszu to kolejna obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Niestety nie każdy rozkoszuje się jego dość charakterystycznym smakiem. Mamy jednak sposób na to, by pozornie zwyczajny kompot z suszonych owoców zyskał głębszy, bardziej wytrawny aromat, wystarczy dodać kilka przypraw i owoców, ale nie tych suszonych, ale "pijanych". Takim napojem nie wzgardzi nawet Święty Mikołaj.

Więcej świątecznych przepisów i porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kompot z suszu ma dość charakterystyczny smak, który nie każdemu przypada do gustu. Jednak wigilijna tradycja nakazuje chociaż spróbować każdego dania na stole, więc ku czci tradycji - nalezy zrobić choć łyk brązowego napoju. Jak przygotować kompot z suszu, żeby jego pisie było przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem? Pomoże kilka przypraw - goździki czy anyż, ale także... kilka owoców z nalewki. Masz domowej roboty malinówkę, wiśniówkę, czy nalewkę z porzeczek? Wyjmij kilka owoców i dodaj do kompotu. Uzyskasz wytrawny smak, który w połączeniu z suszonymi owocami zamieni kompot w niebanalny napój.

Kompot z suszu w nowym wydaniu

Składniki:

  • ok. 500 g suszonych owoców (konieczne ze śliwkami)
  • miód lub syrop z mniszka
  • 3-4 goździki
  • gwiazdka anyżu (jeśli ktoś lubi)
  • laska cynamonu
  • 2- ziarenka kardamonu
  • garść owoców z nalewek

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj dość spory garnek i włóż do niego susz oraz owoce z nalewki. Zalej wodą (2 litry będą w sam raz) i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny od momentu zawrzenia. 
  2. Dodaj przyprawy i gotuj jeszcze przez 20 minut. Następnie wyłącz moc palnika i odczekaj chwilę. Następnie dodaj do smaku miód lub syrop z mniszka.
  3. Przed podaniem odcedź kompot. Możesz podawać na ciepło i na zimno. Świetnie smakuje z plastrem pomarańczy.

Wskazówka: Jeśli nie masz owoców z nalewek, wykorzystaj rodzynki lub suszoną żurawinę. Dwa dni przed planowanym wykonaniem kompotu zalej je mocnym alkoholem i pozostaw, by nasiąkły.

Więcej o: