Więcej świątecznych przepisów i porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kompot z suszu ma dość charakterystyczny smak, który nie każdemu przypada do gustu. Jednak wigilijna tradycja nakazuje chociaż spróbować każdego dania na stole, więc ku czci tradycji - nalezy zrobić choć łyk brązowego napoju. Jak przygotować kompot z suszu, żeby jego pisie było przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem? Pomoże kilka przypraw - goździki czy anyż, ale także... kilka owoców z nalewki. Masz domowej roboty malinówkę, wiśniówkę, czy nalewkę z porzeczek? Wyjmij kilka owoców i dodaj do kompotu. Uzyskasz wytrawny smak, który w połączeniu z suszonymi owocami zamieni kompot w niebanalny napój.
Składniki:
Wskazówka: Jeśli nie masz owoców z nalewek, wykorzystaj rodzynki lub suszoną żurawinę. Dwa dni przed planowanym wykonaniem kompotu zalej je mocnym alkoholem i pozostaw, by nasiąkły.