Kotleciki ziemniaczane z serem, czyli co pysznego można zrobić z ziemniaków?

Kotleciki ziemniaczane z serem pachnące, chrupiące, z sosami lub bez to pyszna opcja na obiad lub kolację. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a większość produktów zwykle masz pod ręką.

Kotleciki ziemniaczane z serem to wariacje na temat potraw ze zwykłych ziemniaków. Sprawdzą się, zwłaszcza gdy mamy w domu dzieci, które nie bardzo lubią ten rodzaj warzyw. Być może dzięki podobnym pomysłom uda nam się je do nich przekonać.

Czy kotlety ziemniaczane z serem można traktować jako zdrowy obiad?

Wszystko zależy od tego, jakich produktów oraz jakich ilości tłuszczu do ich wykonania użyjemy. Dlatego warto czytać etykiety, bo czasem nawet w nieskomplikowanych rzeczach producenci potrafią ukryć dużo polepszaczy smaku czy konserwantów. Niestety, kotlety ziemniaczane z serem należą do bardziej kalorycznych dań. Z uwagi na różne sposoby ich wykonania, przyjmuje się, że 100 g produktu to ok. 246 – 300 kcal. Od czasu do czasu jednak można śmiało pozwolić sobie na takie potrawy. Ważne, by wyjątek nie stał się regułą w naszej diecie.

Zobacz wideo Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat

Kotleciki ziemniaczane z serem i pieczarkami – składniki

Gdy już zdecydujemy się na przygotowanie takiego obiadu, koniecznym jest nabycie odpowiednich produktów. Na pyszne i chrupiące kotleciki ziemniaczane z serem i pieczarkami, potrzebować będziemy:

Składniki: 700 g ziemniaków, 2 cebule, 300 g pieczarek, 100 g sera żółtego, jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, olej.

Kotleciki ziemniaczane z serem żółtym – przygotowanie

Po nabyciu wszystkich wskazanych wyżej produktów, można przystąpić do dalszych czynności. Przygotowanie dania nie powinno nam zająć zbyt wiele czasu.

  1. Na początek umyć, obrać i pokroić w kostkę pieczarki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić.
  3. Dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody.
  4. Ziemniaki obrać i ugotować. Wystudzone zmielić lub przecisnąć przez praskę. Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia.
  5. Dodać podsmażoną cebulę z pieczarkami, ser żółty starty lub pokrojony w kostkę, jajko, sól, pieprz. Całość wymieszać.
  6. Jeśli masa wychodzi zbyt rzadka, dosypać bułki tartej. Uformować kotlety i obsmażyć na oleju. 

Zobacz też: Kotlety ziemniaczane, czyli jak zrobić coś z niczego. Dodatek sera i pewnej przyprawy jest niezbędny, by smakowały bosko

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.