Kotleciki ziemniaczane z serem to wariacje na temat potraw ze zwykłych ziemniaków. Sprawdzą się, zwłaszcza gdy mamy w domu dzieci, które nie bardzo lubią ten rodzaj warzyw. Być może dzięki podobnym pomysłom uda nam się je do nich przekonać.
Wszystko zależy od tego, jakich produktów oraz jakich ilości tłuszczu do ich wykonania użyjemy. Dlatego warto czytać etykiety, bo czasem nawet w nieskomplikowanych rzeczach producenci potrafią ukryć dużo polepszaczy smaku czy konserwantów. Niestety, kotlety ziemniaczane z serem należą do bardziej kalorycznych dań. Z uwagi na różne sposoby ich wykonania, przyjmuje się, że 100 g produktu to ok. 246 – 300 kcal. Od czasu do czasu jednak można śmiało pozwolić sobie na takie potrawy. Ważne, by wyjątek nie stał się regułą w naszej diecie.
Gdy już zdecydujemy się na przygotowanie takiego obiadu, koniecznym jest nabycie odpowiednich produktów. Na pyszne i chrupiące kotleciki ziemniaczane z serem i pieczarkami, potrzebować będziemy:
Składniki: 700 g ziemniaków, 2 cebule, 300 g pieczarek, 100 g sera żółtego, jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, olej.
Po nabyciu wszystkich wskazanych wyżej produktów, można przystąpić do dalszych czynności. Przygotowanie dania nie powinno nam zająć zbyt wiele czasu.