Kotlety ziemniaczane to nie tylko bardzo smaczny pomysł na posiłek, ale też dobre rozwiązanie, gdy zostaną nam ziemniaki z poprzedniego dnia. Zwykle wtedy myślimy o zrobieniu kopytek, a tymczasem są również inne możliwości.
W książkach kucharskich można spotkać wiele przepisów - nawet na proste potrawy. Dobrze jest jednak korzystać z tych polecanych przez kulinarnych ekspertów. Oto składniki na kotlety ziemniaczane z pieczarkami, które proponuje Ewa Wachowicz:
Składniki:
Jak zrobić kotleciki ziemniaczane? Przystąp do działania, a okaże się, że nie jest to wcale trudne.
Kotlety ziemniaczane to przepis na super obiad. Nie muszą być jednak smażone na tłuszczu – można je też upiec w piekarniku. Po przygotowaniu według przepisu powyżej lub innego wybranego, trzeba nastawić piekarnik i nagrzać do temperatury 200°C. Na blachę do pieczenia wyłożyć pergamin, żeby kotleciki nie przywierały. Należy je poukładać w odstępach, by się nie stykały ze sobą. Piec 10-15 minut na złoty kolor, ale ostrożnie. Jeśli przetrzymane będą za długo, mogą zacząć się rozpadać, a ser będzie wyciekać. W podobny sposób można zrobić kotleciki ziemniaczane z samym serem – po prostu nie dajemy wówczas do środka pieczarek, a ser może być włożony do ciasta w formie kostki czy słupka.
Nie zawsze kotlety muszą mieć nadzienie. Mogą też być po prostu ziemniaczane lub z samym serem. Niektórzy jednak nie wyobrażają sobie posiłku bez okrasy. Wtedy takie kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub jakimkolwiek innym, będą idealnym rozwiązaniem. Przesmażone pieczarki możemy zalać śmietaną lub jogurtem, doprawić solą, pieprzem i wybranymi ziołami, by w ten sposób uzyskać kremy sos. Można też do pieczarek dodać trochę wody i zagęścić np. zasmażką z mąki. Bez względu na to, co wybierzemy, kotlety ziemniaczane to pyszne danie, które podbije podniebienia naszej rodziny.
Zobacz też: Kotlety ziemniaczane - szybki przepis na domowy obiad. Z kilku składników wyczarujesz bajeczne danie