Kotlety ziemniaczane to doskonały sposób na obiad bez mięsa. Tę recepturę warto znać

Kotlety ziemniaczane to pyszna alternatywa dla obiadów z mięsem w roli głównej. Nadają się świetnie nie tylko na obiad, ale też na ciepłą kolację i co ważne powstają w duchu "zero waste".

Kotlety ziemniaczane to nie tylko bardzo smaczny pomysł na posiłek, ale też dobre rozwiązanie, gdy zostaną nam ziemniaki z poprzedniego dnia. Zwykle wtedy myślimy o zrobieniu kopytek, a tymczasem są również inne możliwości.

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami według przepis Ewy Wachowicz

W książkach kucharskich można spotkać wiele przepisów - nawet na proste potrawy. Dobrze jest jednak korzystać z tych polecanych przez kulinarnych ekspertów. Oto składniki na kotlety ziemniaczane z pieczarkami, które proponuje Ewa Wachowicz:

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • masło klarowane.

Jak zrobić kotleciki ziemniaczane? Przygotowanie krok po kroku

Jak zrobić kotleciki ziemniaczane? Przystąp do działania, a okaże się, że nie jest to wcale trudne.

  1. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
  2. Masło roztopić na patelni. Wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić i dodać pokrojone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażyć.
  3. Wkruszyć ser. Gdy się roztopi, zdjąć z ognia.
  4. Do przestudzonych ziemniaków wbić jajko. Wsypać mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Zagnieść.
  5. Dłonie zwilżyć wodą. Nabrać porcję ciasta ziemniaczanego, rozpłaszczyć i nałożyć farsz. Zlepić i uformować kotlecik. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na maśle.
Zobacz wideo Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat

Kotlety ziemniaczane: przepis na kotlety z piekarnika!

Kotlety ziemniaczane to przepis na super obiad. Nie muszą być jednak smażone na tłuszczu – można je też upiec w piekarniku. Po przygotowaniu według przepisu powyżej lub innego wybranego, trzeba nastawić piekarnik i nagrzać do temperatury 200°C. Na blachę do pieczenia wyłożyć pergamin, żeby kotleciki nie przywierały. Należy je poukładać w odstępach, by się nie stykały ze sobą. Piec 10-15 minut na złoty kolor, ale ostrożnie. Jeśli przetrzymane będą za długo, mogą zacząć się rozpadać, a ser będzie wyciekać. W podobny sposób można zrobić kotleciki ziemniaczane z samym serem – po prostu nie dajemy wówczas do środka pieczarek, a ser może być włożony do ciasta w formie kostki czy słupka.

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym to kolejna opcja urozmaicenia tego niezwykłego dania

Nie zawsze kotlety muszą mieć nadzienie. Mogą też być po prostu ziemniaczane lub z samym serem. Niektórzy jednak nie wyobrażają sobie posiłku bez okrasy. Wtedy takie kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub jakimkolwiek innym, będą idealnym rozwiązaniem. Przesmażone pieczarki możemy zalać śmietaną lub jogurtem, doprawić solą, pieprzem i wybranymi ziołami, by w ten sposób uzyskać kremy sos. Można też do pieczarek dodać trochę wody i zagęścić np. zasmażką z mąki. Bez względu na to, co wybierzemy, kotlety ziemniaczane to pyszne danie, które podbije podniebienia naszej rodziny. 

Zobacz też: Kotlety ziemniaczane - szybki przepis na domowy obiad. Z kilku składników wyczarujesz bajeczne danie

Więcej o:
Copyright © Agora SA